Посланикът ни в Индия: Опасността от нова и много по-страшна вълна на коронавируса не е отминала

Кадър от БТВ

"Опасността от нова и много по-страшна вълна на коронавируса не е отминала нито за Европа, нито за света", заяви пред БТВ българският посланик в Индия Елеонора Димитрова. 

Тя разказа за безпрецедентната хуманитарна и здравна криза, в която се намира страната заради COVID-19. "Това е огромна трагедия за хората. В Индия се случва точно това, което най-малко сме предполагали. Всички бяхме повярвали, че лошото е зад гърба ни, че ситуацията е овладяна в голяма степен", каза Димитрова.

Димитрова даде пример със заболеваемостта в Индия - в средата на февруари там се регистрират по около 11 хиляди нови случая дневно. В средата на април те вече са над 250 хиляди дневно, а в последните 10 дни - Индия открива по около 400 000 нови случая дневно.

"Невъзможно е да се намери болнично легло, особено за интензивно лечение. Почти невъзможно е да се намери легло за каквото и да е друго заболяване", казва Димитрова. "Това, което се случва тук, пряко ни касае и трябва да се следи от близо. Коронавирусът беше далечен проблем, а за една година се разпространи по целия свят. Разстоянията се скъсяват много", каза още посланикът.

По думите й най-обезпокояващо е, че няма никакви данни за появилите се мутации. Все още не е ясно дали те са по-заразни и по-опасни от вече познатите. Проблемът не е ограничен само в Индия, а се простира и върху съседните й държави. "За последните 14 дни Непал бележи 450% ръст на новите случаи на COVID-19 и 450% ръст на смъртните случаи", каза Димитрова.

Положението е същото в Шри Ланка и Малдивите. "Краткосрочните прогнози за Индия не са добри. Не знам какво ще се случи в идните седмици и месеци", каза Димитрова. Тя смята, че предстоят много тежки месеци за страната, като възстановяването ще е изключително бавно. Димитрова отправи и апел към българските граждани в никакъв случай да не пътуват до Индия.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България