Посланик Анатолий Макаров: Цветанов няма никакви основания да говори за намеса на Русия в евроизборите

Когато се оправят отношенията, винаги се намира нещо, което да ги върне в изходна позиция, коментира дипломатът повдигането на въпроса за отравянето на Емилиян Гебрев

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов няма никакви основания да говори за намеса на Русия в предстоящите евроизбори в България. Това е право на вашия народ да определи и да изпрати тези, които да го представляват в ЕП. Това каза във Варна посланикът на Русия Анатолий Макаров по повод на думите на Цветанов за хибридна война, която Русия водела в последните 3-4 години у нас.

Във връзка с протеста срещу президента Румен Радев и че Русия е повлияла за позицията му по отношение на Венецуела Макаров каза: "Президентът Румен Радев е напълно самостоятелен политик, който сам си взема решенията и носи отговорност за тях". Дипломатът посочи, че отдавна не се е виждал с държавния глава. Той припомни, че позицията на Русия е, че във Венецуела има опит за преврат, но в страната трябва сами да си оправят проблемите. "Социалната ситуация във Венецуела е много сложна. В страната има много нефт и проблемите са свързани с него. На мнозина не им харесва режимът, който е сега. Но излезе председателят на парламента Хуан Гуайдо и каза: Аз съм новият президент, защото американците ме поддържат".

Трябва да има условия и подготовка за визита на президента Путин в България, и аз бих искал да дойде, каза в отговор на въпрос на Труд" руският посланик. Той подчерта, че се изисква много сериозна подготовка за такова посещение, при което да се обсъдят двустранни проекти, а такива документи все още няма.

Дипломатът не скри голямото си учудване, че сега - след 4 години, се повдига въпрос за отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев във връзка със случая "Скрипал". Непонятно ми е да се прави това, точно когато се оправят отношенията, винаги се намира нещо, което да ги върне към изходните им позиции, каза Макаров и припомни, че в България е от две години насам.

По станала вече традиция руският посланик отбелязва Деня на дипломатическия работник с почитане паметта на граф Николай Павлович Игнатиев пред паметника му във Варна. "В негово лице честваме всички руски дипломати, които всеотдайно служат на отечеството ни.Посланикът на Русия в Константинопол Николай Павлович Игнатиев и първият вицеконсул във Варна Александър Викторов Рачински положиха основата за дипломатическите отношения 140 години, от създаването на които ще отбелязваме на 7 юли т.г. В целия свят граф Игнатиев е известен като автор на Санстефанския мирен договор, според който независимото българско княжество трябваше да се простира от Черно море чак до Егейско", каза в словото си Анатолий Макаров. Да почетат паметта на граф Игнатиев дойдоха кметът на Варна Иван Портних, областният управител Стоян Пасев, председателят на ОбС Тодор Балабанов, много граждани и представители на обществени организации.

Коментари

Задължително поле