Нови 636 жертви на коронавируса в Италия, но намалява броят на заразените

Министър Владислав Горанов: И работещите фирми ще ползват мярката 60/40 (обзор)

Ипотеките у нас двойно по-скъпи от еврозоната

Законно ли е да ни намалят заплатата без наше съгласие?

Райфайзенбанк дарява 190 хил. лв. Кампанията “Избери, за да помогнеш” в борбата с коронавируса

Кирил Ананиев издаде заповед във връзка с работата на кооперативните и фермерски пазари

Търсенето на жилища в София се премества на север и запад Разширяват новото строителство извън южните квартали

Русенски ученици рисуват автопортрет с маска Художникът Иван Иванов-Йоаний задава задачи на класа си

Рудозем отмени бедственото положение, 11 села в Смолянско са без ток

СЗО: Вестниците не разнасят коронавируса, нито пък пратките

Пинк преболедува коронавируса Певицата дари 1 милион долара за медици

Реализираха сделки с бизнес имоти за 270 млн. евро

Любо Ганев отговаря точка по точка на „Хебър“

Намаляват наемите на засегнати фирми За бързите заеми няма да има наказателни лихви до края на извънредното положение

Правят шлемове за защита, вместо телефони Фирми за сувенири произвеждат предпазни средства

Посланик Сюлейман Гьокче на първата годишнина от преврата: Да почетем паметта на падналите герои за демокрация*

Турски граждани застанаха срещу танкове в Истанбул по време на преврата, започнал вечерта на 15 юли 2016 г. И накрая пучът не успя.

За мнозина денят 15 юли 2016 г. бе обикновен летен ден. Уви, не и за гражданите на Турция, след падането на мрака до призори на другата сутрин. През тази съдбовна нощ в Турция беше извършен най-ужасяващият терористичен акт в нейната история. С напредването на часовете се разплете зловещата конспирация, която придоби нечувана форма на жестокост, отне живота на стотици хора и рани хиляди, почти всички цивилни.

Сцените, които се разиграха, не бяха каскадьорска игра от екшън филм. Това беше реалност – ескалиращо насилие от развилнели се, въоръжени до зъби екстремисти.

Този нагъл акт бе замислен, организиран и изпълнен с оръжие в ръка от Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО). В крайна сметка обреченият на провал заговор бе осуетен, но това беше заплатено с огромни човешка жертви. Утрото на следващия ден осветли мащабите на пораженията – 250 загинали и над 2 200 ранени или осакатени. Въпреки понесените удари, на пътя на конспирацията, рамо до рамо със силите за сигурност, се изправиха обикновените, самоотвержени граждани, изпълнени с решителност да защитят устоите на турската демокрация и конституционен ред.

През това време дръзките формирования на ФЕТО превземаха улиците и небето, бомбардировачи атакуваха парламента, президентството, казармите и полицейските управления. Военните хеликоптери и бойните танкове покосяваха хората от упор. Агресията прерасна в кървава баня, за да бъде потушена неподозираната обществена съпротива. Тази безумна ярост бе насочена срещу едно демократично избрано правителство. Това бе безразсъдство, чиято цел бе да потъпче демокрацията и да разбие конституционния ред във всичките му форми.

Главен организатор на цялото това безумство бе самопровъзгласилият се „вселенски имам“ Фетхулах Гюлен, наричан също и „месия“ от своите последователи. Безразборната употреба на сила покоси невинни души и ги направи свидетели на ужасяващи сцени. Независимо от бруталната саморазправа, турските граждани, без оглед на произход и политически възгледи, отказаха да отстъпят и отблъснаха с непоклатимост смъртоносните оръжия.

Всички тези събития представляваха откровена заплаха за демократичните устои на страната. Изборът беше екзистенциален, безапелационен и неотложен. Конспиративното инфилтриране на ФЕТО в различни нива в обществените институции беше масово.

Днес този заговор вече е документиран с неопровержими доказателства и Турция е впрегнала всички ресурси, с които разполага, за да защити върховенството на закона и демокрацията. Опитът за преврат бе извършен на фона на едновременни атаки от страна на терористите от ПКК и ДАЕШ. Към днешна дата конституционният ред устоя и демокрацията победи, макар че понесе тежки щети.

Когато се налагат спешни мерки за спазване принципите на правовата държава и международните ангажименти, е нужно много повече от кабинетна политика. Иска се издръжливост, отдаденост и лидерски качества. Положителното в тези събития е, че законността просъществува, въпреки предизвикателствата. Изминалата една година бе най-висшето постижение на турската демокрация. Трудностите са ясни. Ние обаче ще се справим с тях, защото сме длъжни пред бъдещите поколения.

Днес е крайно време всички демократични държави да застанат до Турция, за да подкрепят универсалните права, свободи и върховенство на закона. Призоваваме нашите приятели и партньори да демонстрират солидарност с турската демокрация, без условия и резерви. Самооправданата „универсална“ идеология на ФЕТО далеч не е престанала да съществува, а действа в привидно безобидни форми и много страни са изложени на нейните посегателства.

На тази тъжна годишнина отдаваме почит на падналите герои и стожери на демокрацията. Прекланяме глава пред паметта им. Тяхната саможертва не беше напразна. Прогресивната демокрация, основните права и всеобщите свободи ще избуят още по-здрави и силни върху завещаното от тях.

* Изявлението е предоставено специално на „Труд“

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. нито една вярна дума ама нали се плаща – се публикува… турчулята официално влязоха в гражданска война

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.