Последваха поне още десет вторични труса на Закинтос след силното земетрсение

Силно земетресение с магнитуд 6,8 беше регистрирано в Йонийско море край бреговете на гръцкия остров Закинтос. Като предпазна мярка беше издадено предупреждение за цунами.

След първичния трус от 6,8 по скалата на Рихтер последваха поне още десет вторични, които са с магнитуд от 4 до 5,5.

"Има вероятност вторичните трусове да достигнат магнитуд от 6-а степен ", съобщи за медиите професорът по сеизмология Евтимиос Лекас. Според специалистите епицентърът ще остане активен още много дни, но няма опасност от цунами.

От Гражданска защита съобщават, че няма пострадали хора. Част от сградите са с пукнати стени и властите предупреждават хората да не влизат в тях. Възстановиха движението по пътищата, където има много свлачища от труса, като останаха затворени само части от пътната артерия. Електрозахранването е възстановено, съобщи кметът на острова. Полицията забрани достъпа до пристанището на остров Закинтос, където кеят е разрушен. За връзка с острова се ползва друго пристанище и на него акостират фериботи. Няма паника и хората не напускат острова.

В град Пиргос, южната част на Пелопонес, се срути църковна кула.

Хората през цялата нощ останаха навън. Страхуват се от нов много силен трус. От Националната обсерватория на Атина съобщават, че вторичните трусове ще продължат. Всички сили на Гражданска защита са в готовност да окажат помощ, съобщават властите в Гърция.

Трусът не е усетен на територията на България, съобщи за БНР дежурният сеизмолог в Националния институт по геофизика, геодезия и география.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа