Постижение! Нула измами през март в Шуменско

Нито един жител на област Шумен не се е хванал на лъжите на телефонни измамници през март. Нула измами са истинско постижение за полицията в региона, който през януари пропищя от мошеници. Осем възрастни бяха подведени по телефона за първия месец на годината, още двама повярваха, че участват в полицейски операции през февруари. Доверчиви пенсионери от

Шуменско хвърлиха през балконите общо 62 000 лв. В сумата влиза и стойността на златни накити, които бяха харизани на измамниците.

Усилена разяснителна кампания и срещи очи в очи с възрастните вероятно са сред факторите за този резултат. ОДМВР-Шумен пусна листовки със съвети във всички общини, които бяха раздавани на данъчните гишета, по селските кметства, дори и от личните лекари. Дирекцията изготви и разпространи чрез медиите видеоклип с участието на жена-жертва на измамниците. Десетки беседи по пенсионерските клубове също са имали ефект, както и ежедневната работа на мобилните полицейски групи по селата.

На дежурния в полицията в Шумен е имало няколко позвънявания от граждани, които искали да се информират, защото им звънял "сержант Иванов", но те се усъмнили, че е измама. В друг случай пък мошениците били научили името на кварталния инспектор и използвали него, но отново не успяли да измъкнат пари.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България