Легендарният Божидар Искренов ексклузивно пред „Труд“ от Вашингтон: Най-големият бич за хората са страхът и паниката

Близнаците ще се разочароват от колега, Стрелците с небивал успех на работното място – Дневният хороскоп на Алена

На 9 април 2020 да почерпят

Делфини плуват в Перловската река

Над 800 жертви на COVID-19 в Турция, заразените са близо 40 000

Великобритания регистрира нов рекорден ръст на смъртните случаи за денонощие

27-годишна родилка стана жертва на COVID-19 в Северна Македония

Трябват антикризисни мерки и за медиите

ЕС насочва 20 млрд. евро към чужди държави за справяне с COVID-19

Бърни Сандърс се отказва от надпреварата за президент на САЩ

Хиляди хора горят с платени почивки Много туроператори могат да бъдат заличени заради прекратени застраховки

Над 60 000 починали от коронавируса в Европа

ЕК одобрява схема за гаранция от 255 млн. евро за малките и средните дружества в България

Захариева: Парите за „такса“ коронавирус ще бъдат върнати на гражданите

Тълпи на пазарите въпреки карантината Търговци и клиенти не ползват маски и ръкавици, показа проверка на “Труд”

Постъпили са повече бойци, отколкото са напуснали Спряна е отрицателната тенденция за отлив на кадри от системата на отбраната

Заплатите ще се изчисляват по нов, по-справедлив модел

От шест години за първи път през 2018 г. броят на постъпващите военнослужещи надвишава броя на напускащите. Това съобщи днес пресцентърът на МО. През 2012 г., например, 1503 редници са свалили униформата, като на техните места са постъпили едва 176 младежи. Две години по-късно – през 2014-а броят на напускащите войници достига 1707, като само 221 нови мераклии са постъпили тогава на военна служба.

Както “Труд” съобщи наскоро вакантните места в системата на отбраната за войници,сержанти и офицери са общо 5700. В същото време от армейското ведомство уточняват, че недостигът на личен състав се запазва в диапазона 15-20%. В рамките на НАТО няма единен норматив в това отношение, но се счита, че некомплект от 10% на личен състав за дадена армия не е фатален и не оказва влияние върху нейната боеспособност. От ведомството констатират още, че значително е намалял отрицателният ръст на незаетите щатове в сержантския състав. А това се дължало на преназначаване на войници, завършили курсове за повишаване на квалификацията, на свободни сержантски места.

Един от факторите, способствал за спиране на тази негативна тенденция във войската е, че през тази година правителството увеличи заплатите на военните средно с 10%. През 2019 г. възнагражденията в отбраната ще бъдат увеличени с още толкова. Като успех се отчита и приемането на нов, по-справедлив модел, по който ще се изчисляват месечните възнаграждения на униформените, който влиза в сила от 1 януари 2019 г. Той ще се прилага на принципа заплатата на военния вече да се определя от заеманата длъжност и притежаваното звание.

Новият модел е всъщност отреченият стар, който бе премахнат, след като ни приеха в Алианса през 2004 г. Тогава бе възприет механизъм на заплащане, който се прилага в армии на пакта -парите да се определят само от броя на звездичките на пагона.

Практиката обаче показа, че у нас този модел е трудно приложим и възпроизвежда известни несправедливости. Например танкист, чиято служба се счита за една от най-тежките във войската, и свързочник получават една и съща заплата.

Или лейтенант, командир на боен взвод, и негов колега на административна длъжност също са с еднакви месечни възнаграждения. Затова Народното събание промени военния закон в края на годината и върна стария механизъм за изчисляване на заплатите в отбраната.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.