Генералният директор на ЮНЕСКО идва в България

Балъков се разделя с „Етър” с емоционално обръщение към феновете

Партиите си надписват сметката по закон Държавните субсидии са постоянно завишавани над определения размер още от 2002 г.

Стоичков дари Албер II с албум и екип

Данъци за отдаване на апартамент и кола на туристи

За 24 пъти бяха връчени отличията „Златно перо“ за принос към българската култура и изкуство

Маршал Халифа Хафтар отказа предложение за примирие в Либия

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 23 май 2019

Събират три месеца оферти за АЕЦ „Белене” (обзор) Интерес има от компании от Китай, Франция и Русия

Вижте документалния филм на Би Би Си за отвлечените деца от норвежката служба за закрила на детето „Барневерн“ (видео със субтитри)

137 млн. лв. кредити дръпнали студенти Теглят средно по 9584 лв., cумите се отпускат само за обучение у нас

Пазачи с бухалки 2 часа удряли крадла (обзор)

Търновски ученици дариха препис на Паисиевата история на Регионалната библиотека

Постъпили са повече бойци, отколкото са напуснали Спряна е отрицателната тенденция за отлив на кадри от системата на отбраната

Заплатите ще се изчисляват по нов, по-справедлив модел

От шест години за първи път през 2018 г. броят на постъпващите военнослужещи надвишава броя на напускащите. Това съобщи днес пресцентърът на МО. През 2012 г., например, 1503 редници са свалили униформата, като на техните места са постъпили едва 176 младежи. Две години по-късно – през 2014-а броят на напускащите войници достига 1707, като само 221 нови мераклии са постъпили тогава на военна служба.

Както “Труд” съобщи наскоро вакантните места в системата на отбраната за войници,сержанти и офицери са общо 5700. В същото време от армейското ведомство уточняват, че недостигът на личен състав се запазва в диапазона 15-20%. В рамките на НАТО няма единен норматив в това отношение, но се счита, че некомплект от 10% на личен състав за дадена армия не е фатален и не оказва влияние върху нейната боеспособност. От ведомството констатират още, че значително е намалял отрицателният ръст на незаетите щатове в сержантския състав. А това се дължало на преназначаване на войници, завършили курсове за повишаване на квалификацията, на свободни сержантски места.

Един от факторите, способствал за спиране на тази негативна тенденция във войската е, че през тази година правителството увеличи заплатите на военните средно с 10%. През 2019 г. възнагражденията в отбраната ще бъдат увеличени с още толкова. Като успех се отчита и приемането на нов, по-справедлив модел, по който ще се изчисляват месечните възнаграждения на униформените, който влиза в сила от 1 януари 2019 г. Той ще се прилага на принципа заплатата на военния вече да се определя от заеманата длъжност и притежаваното звание.

Новият модел е всъщност отреченият стар, който бе премахнат, след като ни приеха в Алианса през 2004 г. Тогава бе възприет механизъм на заплащане, който се прилага в армии на пакта -парите да се определят само от броя на звездичките на пагона.

Практиката обаче показа, че у нас този модел е трудно приложим и възпроизвежда известни несправедливости. Например танкист, чиято служба се счита за една от най-тежките във войската, и свързочник получават една и съща заплата.

Или лейтенант, командир на боен взвод, и негов колега на административна длъжност също са с еднакви месечни възнаграждения. Затова Народното събание промени военния закон в края на годината и върна стария механизъм за изчисляване на заплатите в отбраната.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.