Почина проф. Александър Чирков

В последното си интервю отпреди дни той призова държавата да не се затваря и политици да не решават здравни проблеми

Рано тази сутрин е починал професор Александър Чирков на 82-годишна възраст, преде БНР. Днес в 3.30 часа в хотел във Варна професорът внезапно се е почувствал зле, вдигнал е температура и рязко се е влошил. Въпреки усилията на лекарите е починал малко след това.

Проф. Чирков печели световна популярност и признателност за професионализма си в сферата на сърдечните болести, операции, трансплантации.

Заминава през 1966 г. за Западен Берлин, където специализира при известния кардиохирург проф. Бюхлер. Остава там като лекар в Университетската болница, после се прехвърля в Западна Германия – в университета във Франкфурт на Майн и в университета във Фрайбург, където е професор от 1981 г.

През 1984 г. се завръща в България, поканен от акад. Атанас Малеев, ректор на Медицинската академия и заместник-министър на здравеопазването. Извършва първата сърдечна трансплантация в България и на Балканите през 1986 г. Дълги години е директор на болницата „Св. Екатерина“.

Последното интервю на проф. Чирков беше преди дни за сайта Transitionstories, където той коментира прандемията от COVID-19 и призова държавата да не се затваря и политици да не решават здравни проблеми.

Коментари

Задължително поле