На 19 декември 2018 да почерпят

Световната банка одобрила кредитни гаранции от 750 млн. долара за Украйна

Белгийският премиер подаде оставка

Българските полярници пристигнаха на Антарктида

Централна роля в света иска Китай Никой не може да ни диктува какво да правим, отсече Си Цзинпин

Ники Хейли загатна какъв ще е американският план за мир в Близкия изток

Американски съдия разкритикува бившия съветник на Тръмп Майкъл Флин

ЕС призова Сърбия към конструктивен диалог с Косово

Евтина земя дават на млади фермери Целта е стопаните под 40 години да останат на село

Премиера на филм за дядо Добри в НДК

Христо Стоичков към фенове: Трудете се и не се предавайте! Стотици варненци извиха опашка за автограф от Камата

Чуждите инвестиции намаляха с 21% Задгранични компании продават бизнеса си в България

Искат Ценко Чоков обратно в ареста (обзор) Имал разрешение да отиде на зъболекар

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 19 декември 2018

Елитът уважи изложба на Вежди Рашидов Шефът на парламентарната Комисия по култура представи 41 акварела и 14 скулптури глави, създадени през 2018 г.

По БНР трети ден звучи музика на покойници

Трети ден по БНР звучи народна музика, джаз и изобщо музика на хора, които са починали преди повече от 75 г., заради разрив между Националното радио и „Музикаутор“.

Сдружението за колективно управление на авторските права смята, че държавно субсидираната медия трябва да започне да плаща толкова висок процент, колкото и частните радиа.

Ние и в момента сме най-големият им платец – парират ги от БНР, – тъй като имаме огромна аудитория. През 2015 г. БНР е платило за авторски права близо 500 хил. лв., които „Музикаутор“ иска да бъдат увеличени до 1,8 млн. Тази сума е 3,5 пъти по-висока от досегашната, а годишната ни субсидия не е увеличена – няма как да намерим парите, обяснява генералният директор на Националното радио Александър Велев.

Искахме да преговаряме за поетапно увеличение на процента, който БНР заплаща, но не срещнахме разбиране, коментира „Музикаутор“. Сдружението се възползва от изтичането на договора си с радиото, за да го прекрати от 1 януари 2017 г. Заради това БНР няма право да излъчва песни от 95% от световния съвременен репертоар, чиито права за България се държат от „Музикаутор“. Междувременно от СЕМ изразиха „загриженост“ и обявиха, че ще положат усилия за среща на двете страни.

„Не знам докога ще продължи създалото се положение – призна шефът на БНР. – Аз съм готов на преговори. Никой няма интерес от създалата се ситуация – нито БНР, нито „Музикаутор“, нито изпълнителите и авторите, а най-малкото слушателите.“

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.