По заповед на Ким Чен Ун са екзекутирани със зенитна картечница двама високопоставени севернокорейци

Ким Чен Ун

Двама високопоставени севернокорейци са били екзекутирани със зенитна картечница по заповед на Ким Чен Ун, съобщи южнокорейският в. „Йонганг Илбо“. Изданието се позовава на пожелали анонимност източници, предаде БГНЕС.

Ри Йонг Ин, високопоставен чиновник в министерство на образованието, дори може би и министър, бил арестуван за това, че задрямал по време на среща с Ким Чен Ун, а после е обвинен в корупция.

Бившият министър на земеделието Хванг Мин пък бил притиснат за предложен от него проект, който бил оценен като директно предизвикателство към ръководството на Ким Чен Ун. Ако информацията е достоверна, това ще е прецедент за заповеди от страна на севернокорейския диктатор за екзекутиране на лица извън партията и армията, коментира южнокорейският вестник. Говорител на южнокорейското министерство на обединението каза, че не може да потвърди информацията.

Откакто е на власт от 2011 г. Ким Чен Ун заповяда поредица от екзекуции. Най-обсъждана беше смъртната присъда на неговия чичо Жанг Сон Таек. Само през 2014 г. севернокорейският диктатор екзекутира 50 свои сънародници по обвинения, вариращи от взимане на подкупи до гледане на южнокорейски сапунени опери.

„Ким Чен Ун продължава да подменя старата гвардия от времето на режима на баща си с лоялисти“, коментира Робърт Кели, професор по политически науки в южнокорейския университет Пусан.

Според него това било характерен стил за използване на скалъпени обвинения, прилаган от тоталитарни режими. През февруари Ким нареди екзекуцията на военния шеф Ри Йонг Джил по ред обвинения, включително корупция, съобщи тогава агенция Йонхап.

През януари миналата година същата съдба сполетя ген. Пьон Ин Сон, командващ операциите в армията, за несъгласие с държавния глава. С живота си се прости и военният министър Хьон Йонг Чол за това, че задрямал по време на митинг.

Коментари

Задължително поле