Министър Младен Маринов: Продължава издирването на Стоян Зайков, разширяваме периметъра на претърсване

Възстановка отбелязва 180 години от откриването на Взаимно училище във Велико Търново

Ивет Лалова мечтае да бъде майка

ВАС отмени Становище за екологична оценка на министъра на околната среда и водите за изменение на общия устройствен план на Община Приморско

Българка пледира виновна в Ню Йорк по обвинения в пране на пари от корупция в Мозамбик

Дара Екимова: Имам нещо много повече от гадже Сбъднах една от мечтите си - да пея с татко, казва дъщерята на Дими от "Сленг"

Израел и Хамас постигнаха споразумение за прекратяване на огъня за 6 месеца

Въоръжена група прекъсна главен водопровод в Триполи

Младен Маринов: Изяснява се каква е причината за нападението с нож срещу 16-годишно момче

Десислава Танева: Около 70 хил. дка земи са с поражения от градушки, в момента действа държавна помощ за компенсиране на напълно пропаднали площи

Германия е изхарчила рекордните 23 млрд. евро за интегрирането на мигрантите през 2018 г.

Икономист: Не е възможно да има обща минимална европейска заплата

Изтребители не се купуват на Черен петък Каракачанов единствен се осмели да каже, че асансьорните маневри за Ф-16 са прекалено скъпи за България

Какво е депресия по български?

По-малко документи за обезщетение по „Каско” Всичко необходимо ще се набавя от самите застрахователи

Застрахователят, който установи тотална щета за автомобил, ще изпраща информацията на МВР.

Клиентите няма да бъдат куриери

За тотална щета на автомобила няма да ходим до КАТ

По-малко документи ще изискват застрахователите от гражданите и фирмите, за да изплатят обезщетение по полиците “Каско”, “Гражданска отговорност”, както и по всички останали застраховки като например тези за имущество или земеделска продукция. Всички данни, които са налични в държавните и общински институции, ще трябва да се набавят от самите застрахователи, а не да се изискват от техните клиенти.

“Застрахователят не може да изисква документи и доказателства, налични при административен орган, организация, предоставяща обществени услуги, лице, осъществяващо публични функции и/или орган на съдебна власт, а ги осигурява служебно за нуждите на съответното производство”. Това гласят промени в Кодекса за застраховането, които са пуснати за обществено обсъждане от правителството. Те са част от мащабна реформа, чиято цел е намаляване на бюрокрацията.

Един от документите, които някои застрахователи изискват в момента при счупено стъкло или странично огледало откъм тротоара, е бележка от полицията, че вандалската проява е регистрирана. За целта собственикът на колата първо трябва да отиде до полицията и да обясни какво е станало. Бележката от МВР обаче не се взима същия ден, а трябва да се отиде и на следващия. А след това клиентът трябва да я занесе на застрахователя. С промените, ако застраховател държи да получи документ от полицията, ще трябва да ангажира свои хора, които да го изискат. А клиентът само ще трябва да съобщи за инцидента на МВР.

Друга промяна ще облекчи изплащането на обезщетение при тотална щета на автомобила, т.е. когато разходите за ремонта са над 70% от стойността му. Предвижда се застрахователят, който установи тотална щета за автомобил, ще изпраща информацията на МВР. Служителите в полицията ще прекратят регистрацията на колата и ще уведомят за това застрахователя. Като специално е посочено, че не може да бъде отказано изплащането на обезщетение, ако в МВР действат бавно и застрахователят не е получил отговор за прекратяване на регистрацията. В момента се изисква клиентът да занесе документите за тоталната щета в КАТ, а след като регистрацията бъде прекратена да даде бележка за това на застрахователя за да получи парите си.

 

Отпада представянето на диплома

Намаляват възможностите за отказ

По полиците “Гражданска отговорност” застрахователите няма да могат да откажат плащане на обезщетение поради липса на образувано производство или издаден акт на виновния водач, гласят предложените промени в Кодекса за застраховането. Това се прави тъй като в момента има случаи застрахователи да не се произнасят по даден случай и да не плащат с мотива, че не знаят кой е виновен.

С друга промяна ще отпадне изискването шефовете на застрахователи да представят нотариално заверено копие от дипломата си за висше образование. Ще бъде достатъчно да дадат данни за номер, дата и издател на дипломата, ако тя е придобита в България, а проверка дали това е вярно ще правят от Комисията за финансов надзор.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.