По-малко документи за обезщетение по „Каско”

Застрахователят, който установи тотална щета за автомобил, ще изпраща информацията на МВР.

Всичко необходимо ще се набавя от самите застрахователи

Клиентите няма да бъдат куриери

За тотална щета на автомобила няма да ходим до КАТ

По-малко документи ще изискват застрахователите от гражданите и фирмите, за да изплатят обезщетение по полиците “Каско”, “Гражданска отговорност”, както и по всички останали застраховки като например тези за имущество или земеделска продукция. Всички данни, които са налични в държавните и общински институции, ще трябва да се набавят от самите застрахователи, а не да се изискват от техните клиенти.

“Застрахователят не може да изисква документи и доказателства, налични при административен орган, организация, предоставяща обществени услуги, лице, осъществяващо публични функции и/или орган на съдебна власт, а ги осигурява служебно за нуждите на съответното производство”. Това гласят промени в Кодекса за застраховането, които са пуснати за обществено обсъждане от правителството. Те са част от мащабна реформа, чиято цел е намаляване на бюрокрацията.

Един от документите, които някои застрахователи изискват в момента при счупено стъкло или странично огледало откъм тротоара, е бележка от полицията, че вандалската проява е регистрирана. За целта собственикът на колата първо трябва да отиде до полицията и да обясни какво е станало. Бележката от МВР обаче не се взима същия ден, а трябва да се отиде и на следващия. А след това клиентът трябва да я занесе на застрахователя. С промените, ако застраховател държи да получи документ от полицията, ще трябва да ангажира свои хора, които да го изискат. А клиентът само ще трябва да съобщи за инцидента на МВР.

Друга промяна ще облекчи изплащането на обезщетение при тотална щета на автомобила, т.е. когато разходите за ремонта са над 70% от стойността му. Предвижда се застрахователят, който установи тотална щета за автомобил, ще изпраща информацията на МВР. Служителите в полицията ще прекратят регистрацията на колата и ще уведомят за това застрахователя. Като специално е посочено, че не може да бъде отказано изплащането на обезщетение, ако в МВР действат бавно и застрахователят не е получил отговор за прекратяване на регистрацията. В момента се изисква клиентът да занесе документите за тоталната щета в КАТ, а след като регистрацията бъде прекратена да даде бележка за това на застрахователя за да получи парите си.

 

Отпада представянето на диплома

Намаляват възможностите за отказ

По полиците “Гражданска отговорност” застрахователите няма да могат да откажат плащане на обезщетение поради липса на образувано производство или издаден акт на виновния водач, гласят предложените промени в Кодекса за застраховането. Това се прави тъй като в момента има случаи застрахователи да не се произнасят по даден случай и да не плащат с мотива, че не знаят кой е виновен.

С друга промяна ще отпадне изискването шефовете на застрахователи да представят нотариално заверено копие от дипломата си за висше образование. Ще бъде достатъчно да дадат данни за номер, дата и издател на дипломата, ако тя е придобита в България, а проверка дали това е вярно ще правят от Комисията за финансов надзор.

Коментари

Задължително поле