По-скъпа вода в Бургас, Враца и Ямбол

Увеличението е от 12 до 33% за различните градове

ВиК дружествата обещават инвестиции

Водата във Враца, Бургас и Ямбол поскъпва от 1 декември. На свое заседание Комисията за енергийно и водно регулиране прие бизнес плановете на трите ВиК оператора за следващите 5 години.

Битовите клиенти в Бургас ще плащат с 12% повече за кубик вода от следващия месец. В момента цената в морския град е 2,26 лв./куб. м. с ДДС, а след дни става 2,56 лв./куб. м. с ДДС.

Съгласно бизнес плана на дружеството, до 2021 г. цената на водата се предвижда да достигне 2,99 лв./куб. м. с ДДС.

В Ямбол поскъпването е по-голямо – с близо 19 процента. От сегашните 1,96 лв./куб. м с ДДС, цената се вдига на 2,32 лв./куб. м. с ДДС.

Във Враца водата ще поскъпне с между 12 и 33%. По-сериозно е увеличението за абонатите, които получават вода по гравитачен път. От следващия месец те ще плащат по 2,73 лв./куб. м. с ДДС. Според регулатора, въпреки увеличението абонатите ще плащат под определената за социално поносима цена - 5,219 лв./куб. м. за 2017 г.

Трите ВиК дружества оправдават новите цени с инвестиции като подмяна на водопроводи и изграждане на пречиствателни станции. От КЕВР уточниха, че ако обещаните инвестиции не бъдат изпълнени, може да намалят цените в края на периода. Окончателно решение с колко ще поскъпне водата регулаторът ще вземе на 30 ноември.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари