По-скъп ток от юли иска енергото

От Енерго - Про и ЕВН предлагат цената на тока да се вдигне с около 2%.

И трите дружества внесоха заявления в КЕВР

ЧЕЗ предлага драстично увеличение на нощната тарифа с 4,8 ст./кВтч

Регулаторът решава

И трите енергодружества у нас поискаха цената на тока да се вдигне от 1 юли. Това се разбира от заявленията, които ЧЕЗ, ЕВН и Енерго - Про са внесли в Комисията за енергийно и водно регулиране.

Най-голямо поскъпване искат от ЧЕЗ. В случай че КЕВР приеме предложението им, нощният ток ще поскъпне драстично - с 4,8 стотинки за киловатчас или с 80 на сто. Цената на дневната тарифа ще се увеличи минимално - с 0,1 стотинка на кВтч. Миналата година от ЧЕЗ отново поискаха голямо повишение на цената на нощния ток - с близо 70 на сто. Предложението им не беше прието от регулатора.

От ЕВН предлагат дневната тарифа да стане - 0,14118 /кВтч. (без ДДС), а нощната - 0,05873 /кВтч. (без ДДС). Ако предложенията им бъдат приети, сметката на домакинство с потребление от 250 кВтч. дневна енергия и 90 кВтч. нощна енергия ще се вдигне с 2,1% или от сегашните 69,73 лева (с ДДС) на 71,20 лева (с ДДС), изчисляват от компанията.

В края на февруари от Енерго - Про също обявиха, че искат увеличение на цената на електроенергията за техните абонати от 1 юли. Общото увеличение за техните клиенти ще бъде с 1,7%. Тепърва обаче предстои решението на КЕВР.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари