Правителството няма да подпише споразумение с протестиращите сестри (СНИМКИ, ВИДЕО)

Не очаквайте от нас и от мен да поставям под въпрос нечие право на протест. Самият аз съм протестирал достатъчно и най-малко може да очаквате от мен в тази посока. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев на извънреден брифинг във връзка с протеста на медицинските специалисти.

"Изкуството на политиката е да се търси баланс между различните обществени интереси - на съсловия и групи. Ако сведем политиката само до защитаване интересите на една група, това означава пълен разпад на политическото и невъзможност да се изведе под някаква форма обществен интерес, аз се боя, че сме близо до подобна ситуация", обясни Дончев.

Снимки: Пламен Стоименов

"Решение, което предполага да разрушим дадена система, няма как да бъде взето. Няма министър на здравеопазването, който да си сложи подписа под такъв текст. Това е абсолютно противозаконно", категоричен е вицепремиерът.

Продължаваме да сме отворени за диалог и бихме били благодарни, ако той се извършва във форма, която е възможна, допълни още Дончев.

"В известна степен би било твърде безотговорно и малодушно да се подпише споразумение с няколко физически лица независимо от това дали ние им симпатизираме, независимо от това дали казваме, че медицинските сестри у нас имат нужда от достойно възнаграждение и достойни условия на труд", коментира министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

"Колегата Начева вече каза, че ние считаме тези искания на първо място за политически, защото те искат цялостна промяна на модела на здравеопазване в момента. Нещо, което няма как да се получи по този начин. На второ място, когато говорим за условия за труд и възнаграждения, това са преговори, които се водят в рамките на законно избраните представители на съответните съсловия и са преговори, които са елемент от колективното предоговаряне. Знаете, че има споразумения, които се подписват съответно със синдикати, с работодателски организации. Това, на което сме готови, е да започнем разговори за това колективното трудово договаряне в сферата на здравеопазването да се разпрострира до всички лечебни заведения, но това решение не може да бъде взето еднолично от правителството, това отново трябва да бъде в разговори с преговори със законните представители, които представляват съответните медицински съсловия и след като бъде прието и в тристранния съвет", каза още Сачева.

Коментари

Задължително поле