САЩ са платили за медицинската помощ от Русия в борбата с COVID-19

30 вече са излекуваните от Covid-19 у нас, има два смъртни случая (ВИДЕО) 28 са новите положителни проби за коронавирус, общо стават 477

Парламентът ще разглежда днес предложението за удължаване на извънредното положение

141 години от обявяването на София за българска столица

Потенциална ваксина срещу COVID-19 е била тествана успешно върху мишки в САЩ

Европарламентът с извънредна пленарна сесия на 16 и 17 април

Заразените с коронавирус по света са над 1 милион

На 3 април 2020 да почерпят

Успехът е с Везните, упреци от колеги за Девите – Дневният хороскоп на Алена

Всички обичат Генерала

Почти 1 милион са заразените с коронавирус в света

Томислав Дончев: Ще има безвъзмездна помощ за най-засегнатите компании

Захариева: Нашите граждани очакват НАТО активно да се включи в борбата с коронавируса

Проф. Кантарджиев: Пикът на заразата се очаква в края на месеца, болните вече са 458

Военното командване на НАТО в Европа се включва в усилията срещу COVID-19

Правителството няма да подпише споразумение с протестиращите сестри (СНИМКИ, ВИДЕО)

Не очаквайте от нас и от мен да поставям под въпрос нечие право на протест. Самият аз съм протестирал достатъчно и най-малко може да очаквате от мен в тази посока. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев на извънреден брифинг във връзка с протеста на медицинските специалисти.

„Изкуството на политиката е да се търси баланс между различните обществени интереси – на съсловия и групи. Ако сведем политиката само до защитаване интересите на една група, това означава пълен разпад на политическото и невъзможност да се изведе под някаква форма обществен интерес, аз се боя, че сме близо до подобна ситуация“, обясни Дончев.

Снимки: Пламен Стоименов

„Решение, което предполага да разрушим дадена система, няма как да бъде взето. Няма министър на здравеопазването, който да си сложи подписа под такъв текст. Това е абсолютно противозаконно“, категоричен е вицепремиерът.

Продължаваме да сме отворени за диалог и бихме били благодарни, ако той се извършва във форма, която е възможна, допълни още Дончев.

„В известна степен би било твърде безотговорно и малодушно да се подпише споразумение с няколко физически лица независимо от това дали ние им симпатизираме, независимо от това дали казваме, че медицинските сестри у нас имат нужда от достойно възнаграждение и достойни условия на труд“, коментира министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

„Колегата Начева вече каза, че ние считаме тези искания на първо място за политически, защото те искат цялостна промяна на модела на здравеопазване в момента. Нещо, което няма как да се получи по този начин. На второ място, когато говорим за условия за труд и възнаграждения, това са преговори, които се водят в рамките на законно избраните представители на съответните съсловия и са преговори, които са елемент от колективното предоговаряне. Знаете, че има споразумения, които се подписват съответно със синдикати, с работодателски организации. Това, на което сме готови, е да започнем разговори за това колективното трудово договаряне в сферата на здравеопазването да се разпрострира до всички лечебни заведения, но това решение не може да бъде взето еднолично от правителството, това отново трябва да бъде в разговори с преговори със законните представители, които представляват съответните медицински съсловия и след като бъде прието и в тристранния съвет“, каза още Сачева.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.