Правителството планира покупка на covid-ваксини от пет фармацевтични компании

Правителството планира покупка на covid-ваксини от пет фармацевтични компании. Това става ясно от проект на решение на Министерски съвет, постъпил в парламента.

В него се предлага Народното събрание да одобри участието на България в сключените от Еврокомисията предварителни споразумения за покупка на четири ваксини (на „АстраЗенека“, „Санофи“, „Пфайзер“ и „Байонтех“), както и стартирането на процедура за договаряне на ваксини с белгийската компания „Янсен“.

По този начин страната ни ще участва във договарянето на ваксини от всички категории - аденовирусни, антигенни и РНК-ваксини. Аденовирусни разработват „Янсен“ (Janssen Pharmaceutica) и "Астра Зенека" (AstraZeneca), антигенна ваксина - "Санофи" (Sanofi), а „Байонтек" (BioNTech) разработва РНК ваксина.

В мотивите на проекторешението се уточнява, че до момента има едно предложено споразумение на ЕК, което дава право за придобиване на ваксини. Всички останали споразумения обвързват държавите членки да придобият заложените количества ваксини, определени на база процент от населението. Предвижда се авансово финансиране за фармацевтичните компании, които инвестират в производствен капацитет преди получаване на разрешение за употреба на ваксини за Covid-19, което е за сметка на бюджета на ЕС чрез инструмента за спешна подкрепа.

Две от ваксините изискват съхранение при температура най-малко минус 75 градуса по Целзий и много специален режим на приложение и съхранение, което налага да се изгради и специална логистика за този вид ваксини, както и да се предвидят обучения и процедури от страна на държавите членки, за да се осигури безопасното и законосъобразно прилагане на ваксината.

Споразуменията предвиждат възможност при определени условия участващите държави да ги дарят, както и да препродадат количества ваксини на други държави или публични институции със съгласието на Изпълнителя.

По отношение на ваксината на „Янсен“ в проекторешението се уточнява, че правният механизъм за получаването на дози от тази ваксина ще бъде реализиран през споразумение с друга държава членка, която да заяви и да предостави на България исканите количества от ваксината на същата цена и при същите условия, които биха били постигнати при участие в Споразумението за предварителна покупка (АРА).

Коментари

Задължително поле