Екстремален е индексът за пожари в 11 области

Застреляха посред бял ден мъж в главата в Берлин

Спипаха българин с 29,3 кг канабис във Франция

Затварят прохода „Шипка“ заради честването на Шипченската епопея

Пхенян изстреля две ракети в морето край източния си бряг

Вижте какво ще е времето през уикенда

Запали се старото сметище до оръжейния завод „Арсенал“

„Konami“ отмъкна Евро 2020 от „EAsports“

Наградния фонд на „Dota 2“ надмина рекордните 33 млн. долара

На 24 август 2019 да почерпят

„Лудогорец“ втори по шутове в Лига Европа

Г-7 в очакване на нов трус от Тръмп Срещата на най-развитите икономики започва утре

Шест членки на ЕС приемат 356 мигранти от кораб до Малта

Космическа сянка тегне над местните избори Ретроградният Меркурий залага капан, сочи прогнозата на астролога Светлана Тилкова - Алена

Пожар избухна на ферибот в Индонезия, трима загинаха

Правителството прие отчета за българското председателство на ЕС през 2018 г.

Правителството прие Отчета за изпълнението в периода май-юли 2016 г. на Плана на подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 година, съобщават от пресцентъра на министерския съвет.

Посочено е, че в този период са определени още 188 членове на екипа на председателството, които са оценени по специално разработената методика за равнището на компетенции, знания и умения. Резултатите са предоставени на Института по публична администрация и Дипломатическия институт и ще послужат като база за по-доброто планиране на обученията и курсовете. Двата института са подготвили и обявили обществени поръчки за следващи обучения и предстои избор на изпълнители.

След редица срещи с компетентните институции и органи, е съгласувана разработената от НДК документация по идейния проект за преустройство и адаптация на основната сграда за нуждите на председателството. С решение на правителството в края на юли капиталът на НДК е увеличен със 17 млн. лева за преустройството, модернизацията и адаптирането на основната сграда на дружеството за нуждите на българското председателство.

Продължават срещите с различни целеви групи за обмяна на мнения и идеи за образа на България като председател на Съвета на ЕС, на които се обсъждат предложения за основни послания, символи, които следва да бъдат част от логото на Председателството, както и личности, които могат да бъдат лица на комуникационната кампания. През септември директорът на Центърa за изкуства БОЗАР (BOZAR) пристига на работно посещение у нас, за да бъдат обсъдени събитията и експозициите, които ще се проведат в Брюксел в рамките на Българското председателство.

Заради изтеглянето на председателството през първата половина на 2018 г., се актуализира планът за провеждане на обществени поръчки.

Първата среща на новото трио – Естония-България-Австрия, ще се проведе на 13 септември в Талин. Министерствата изпращат предложенията си, въз основа на които ще се актуализират предварителните приоритети на Българското председателство. Изготвен е и образец на фиш на Българското председателство, разработен на базата на образеца на рамкова позиция на България, както и на моделите на фишове на предходни председателства и на Генералния секретариат на Съвета.

Вече функционира и Националният център по подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на ЕС. От всички министерства и ведомства, свързани с председателството ни, е поискано да определят екипи от координатори по отделните направления. Предстоят разяснителни срещи с определените екипи с цел координиране на задълженията и отговорностите между отделните институции и Центъра. Актуализира се и планът за подготовка.

За посоченото тримесечие общо 24 експерта от различни министерства и институции са провели стажове в държави-членки, институции на ЕС и Постоянното представителство на България в ЕС. Тази практика ще продължи до края на 2016 година.

Обученията на председателите и експертите в работните групи, които ще заседават в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС, започват през септември. Първият обучителен модул ще трае около три месеца и в него ще участват общо 810 души от екипа на председателството. Програмата е фокусирана върху практическите аспекти на ротационното председателство на Съвета на ЕС.

С цел доброто планиране, изпълнение и мониторинг на Националната обучителна програма се анализира възможността за създаване на обща база данни за участниците в обученията и техните оценки, като в съществуващия вече портал се включат и такива функционалности. Проучват се и вариантите за наем, закупуване или разработване на система за акредитация и регистрация.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.