Правната комисия на ЕП отхвърли кандидатурите за еврокомисари на Унгария и Румъния

Правната комисия на Европекския парламент е отхвърлила кандидатурите на румънката Рована Плумб и унгарецът Ласло Трочани, предложени за еврокомисари съответно за транспорта и разширяването.

"Комисията на ЕП по правни въпроси гласува, че двамата кандидати за комисари на Румъния и на Унгария не са в състояние да упражняват функциите си в съответствие на Договора и Кодекса за поведение на ЕС". Това написа във туитър говорителят на ЕП Жауме Дуч.

"Председателят на ЕП Давид Сасоли ще попита какви са бъдещите стъпки, които ще предприеме новоизбраният председател на ЕК Урсула фон дер Лайен", пише още в поста си Дуч.

Миналият четвъртък евродепутатите гласуваха против номинацията на Плумб и Трочани заради конфликт на интереси.

След решението на правната комисия топката е в ръцете на Фон дер Лайен, която трябва да реши дали ще се съобрази с него и ще избере нови кандидати или ще го игнорира и ще прати двамата на изслушванията заедно с останалите кандидати за еврокомисари.

Междувременно, европейската редакция на Politico пише, че причината да бъде отхвърлена кандидатурата на Ласло Трочани е, че в Брюксел са разтревожени от „връзките му с Русия, особено предвид ролята му на министър на правосъдието в екстрадирането на заподозрени руснаци, за които впоследствие се твърди, че са освободени, въпреки предварителното искане на САЩ за екстрадиция“.

По време на мандата си като министър на правосъдието Трочани е одобрил екстрадицията в Русия на заподозрени в търговия с оръжие Владимир Любишин-старши и Владимир Любишин-младши, въпреки искането на САЩ за екстрадиция и съвместна работа по този случай. Заподозрените са освободени по-късно от руските власти.

Комисията на Европейския парламент, която разглежда кандидатурите за новия състав на ЕК, също изрази загриженост в писмо си за „участието на Трочани като министър на правосъдието в договора за атомната електроцентрала „Пакс II“, въпреки наличието на клауза за конфликт на интереси“. Русия е предоставила на Унгария финансиране за разширяване на атомните централи, като руският гигант „Росатом“ е основен изпълнител на проекта.

Коментари

Задължително поле