Условна присъда за убит пийнал пешеходец

Половината българи не харесват демокрацията

Втори бронз за Бонева

Съдят мъж за четири средни телесни повреди, причинени с пиратки

За да отслабнете след 50-годишна възраст, намалете порциите Здравословните храни не винаги водят до загуба на килограми

Община Търговище с награда за социална отговорност

Вход свободен в бургаския авиомузей

Самолет на израелските авиолинии кацна аварийно на Летище София

Шефът на строителния контрол в Столична община подаде оставка

ЦИК: Увеличаването на секциите с машинно гласуване вероятно ще доведе до повече грешки в протоколите и може да повлияе на резултата

56-годишен мъж е открит мъртъв в дома си в Пловдив, има следи от насилие

Увеличиха с 1 година наказанието на шофьора, прегазил балетист

МОК извади бокса от програмата на Олимпиадата Международният олимпийски комитет отне лиценза на АИБА

Охранител открадна близо 5 млн. евро от банка в Турция

Премиерът Борисов: Гоце Делчев е български герой, жертвал се за свободата на Македония

Правят гаражи вместо магазини

При по-големите проекти предприемачите могат да влагат повече средства в заобикалящата инфраструктура.

Сградите са с повече апартаменти

Засилва се интересът към “Хаджи Димитър” и “Овча купел”

Потребността от осигурено паркиране при покупка на ново жилище в столицата води до промени при проектирането на сградите, показва анализ за ситуацията на пазара на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП). “В повечето нови проекти търговските площи на партерните етажи вече са заменени с гаражи”, коментира Ивайло Митев, член на Управителния съвет на Асоциацията.

Все по-отчетлива става тенденцията да се увеличава броят на жилищата в една сграда, посочват от Асоциацията. Причината се корени в стремежа към по-мащабни проекти, които позволяват по-ниска себестойност на строителството и предлагане на по-достъпни цени. Реализирането на една по-голяма сграда в сравнение с няколко проекта с по-малко на брой жилища облекчава частично административните разходи на фирмата. Това, заедно с по-ниските разходи и икономии от мащаба, предопределят до голяма степен решението по-често да се проектират по-големи сгради. В резултат се открива възможност предприемачите да влагат повече средства в заобикалящата инфраструктура.

Развитието на транспортната мрежа разшири фокуса на купувачите при избора на район за живеене, отчитат от НАСП. “В София се засилва интересът към квартали като “Хаджи Димитър” и “Овча купел”, които доскоро бяха пренебрегвани от купувачите заради отдалечеността си и по-слабо развития транспорт. Със строежа на третата линия на метрото обаче се увеличават запитванията, с което расте и инвестиционната активност в тези райони”, коментира Аспарух Делев, член на НАСП. По думите му традиционно предпочитани за живеене са Южните и Източните райони на София и в частност кварталите Лозенец, Стрелбище, Манастирски ливади, Младост и Изток.

 

Тенденции

Повишават се изискванията при покупка на нов дом

Семейства с малки деца избират затворени комплекси

Купувачите стават все по-взискателни към средата около имота и функционалност на жилището.

Умерен ръст на цените на жилищата в размер до 5% през 2019 г., очакват членовете на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП). Като основна причина за поскъпването на жилищата предприемачите изтъкват наблюдаваното доскоро изоставащото предлагане в период на продължаващ ръст на търсенето. През последните три години цените на имотите значително нарастваха, като една от причините за това беше липсата на нови проекти в периода 2008-2016 г. и времето, необходимо за реализация на започнатите строителни обекти. Постепенно недостигът на жилища се преодолява, в резултат на което ръстът на цените имотите ще се забави през тази година, прогнозират предприемачите.

От Асоциацията очакват стабилен интерес за покупка на жилища през 2019 г., при леко удължаване на процеса по избор от страна на клиентите. Търсенето на ново строителство ще расте, а прилагането на съвременни тенденции в строителството при подобрена функционалност на имотите ще отговаря на потребностите на купувачите.

“Хората, които не са склонни да напуснат града, но държат на прилежащите пространства и качествената околна среда, виждат решение в затворените комплекси. Това важи особено за семействата с малки деца, за които отглеждането им в безопасна среда е от първостепенно значение”, коментира Аспарух Делев, член на НАСП.

Промяната в нагласите на купувачите, наблюдавана от строителните предприемачи, се изразява основно в две направления – взискателност към средата около имота и функционалност на жилището. Стремежът към по-високо качество на живот обуславя търсенето на крайградски комплекси с малки сгради или къщи, както и жилища в градски комплекси от затворен т ип. Първият тип имоти отговарят на желанието за по-екологичен и спокоен начин на живот, далече от шума на големия град. Наличието на свободни терени извън столицата позволява реализирането на по-мащабни проекти, включващи апартаменти, къщи, търговски обекти, детски градини, спортни съоръжения и други.

 

Спрямо предходната година

Започна строителството на 63% повече жилища

Доходността от отдаване под наем е близо 5%

Излизащите на пазара нови апартаменти не са достатъчни, за да покрият нарастващото търсене.

През изминалата година се наблюдаваше висока строителна активност в София в отговор на устойчивото търсене на нови жилища. Със 107% повече жилища в столицата са завършени през 2018 г. спрямо предходната година, сочат данните на НСИ. В столицата е започнало строителството на 7989 апартамента и къщи, което е с 63% повече спрямо 2017 г. Излизащите на пазара нови апартаменти обаче не са достатъчни, за да покрият нарастващото търсене. Всяка година населението на София нараства, което увеличава нуждата от жилища. А с нарастването на доходите жилищата стават все по-достъпни. Въпреки значителното повишаване на предлаганите имотите на пазара, в определени райони търсенето продължава да надхвърля предлагането, което доведе до среден ръст на цените от 7,5% на годишна база.

“Инвестицията в жилищни имоти остава най-сигурният и изгоден начин за съхраняване стойността на капитала. На фона на лихви по депозитите близки до нула и годишна инфлация около 3%, доходността от отдаване под наем е близо 5% на годишна база. Устойчивият ръст на работните заплати, ниската безработица и стабилната икономика създават допълнителен стимул на купувачите за сключването на сделка”, казва Асен Чавдаров, член на УС на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП). Но въпреки повишаващото се качество на строителството и подобряването на организацията на процеса, браншът изпитва сериозни затруднения при намирането на работна ръка.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.