Превзета държава: Кирил Петков готви Атанаска Дишева за конституционен съдия

Атанаска Дишева, кандидатът на „Продължаваме промяната“ за член на Конституционния съд.

Пет години съдийката и Лозан Панов прокарваха политиката на олигарха Иво Прокопиев

Продължават усилените и за съжаление засега успешни опити на провалящата се власт да превземе всички ключови институции в държавата. Неистовото бързане, с което правят това е лесно обяснимо - при 15% рейтинг на управлението и 17% доверие в премиера (изпреварен дори от председателя на най-малката парламентарна група) е пределно ясно, че вече въпросът не е дали ще има предсрочни избори, а кога ще се проведе извънреден парламентарен вот - наесен или през пролетта на следващата година.

Лидерите на отиващата си Четворна коалиция очевидно са наясно с това и са решили да кадруват като за последно където могат и както могат. Според наши източници от 47-то Народно събрание към днешна дата основен елемент в разпределението на властовата баница са двете вакантни позиции в Конституционния съд.

Ясно защо апетитите са огромни - 9-годишен мандат, огромна заплата и важен инструмент за взимане на решения с огромно политическо значение. Нека припомним и друго - нали се сещате колко недоволен беше кандидат-депутатът Кирил Петков от решението на конституционните съдии, че е нарушил Основния закон на Републиката, лъжейки президента и българското общество за канадското си гражданство. Сещаме се и как Петков публично се заканваше, че ще си назначава удобни прокурори, на които да разпорежда на кого от политическите му опоненти и враговете на неговите ментори-олигарси да повдигнат обвинение. Е, днес премиерът Петков ще си назначава удобни конституционни съдии. А според информациите от парламента първият печеливш се казва Атанаска Дишева.

Коя е Атанаска Дишева?

Публично свързан с политическа партия „Да, България“ член на Висшия съдебен съвет. Нейният съпруг е бивш член на ръководството на формацията и кандидат-депутат, а самата тя многократно е защитавала опорките на проваления правосъден министър Христо Иванов.

Адвокат Генади Дишев, когато бе кандидат за депутат от „Да, България“.

Известна е и с друг публичен скандал. Припомняме, че през 2018 г. „Труд“ разкри как години наред Дишева ползваше като „нуждаещ се“ 200 квадрата жилище в елитния столичен квартал „Изток“ срещу 200 лева наем при пазарна цена десет пъти повече. И при държавна заплата равна на тази на председателя на парламента. Законно, но дали е морално?

Пет години Дишева, заедно със скандалния бивш председател на ВКС и неуспешен кандидат-президент Лозан Панов прокарва в съдебната система политиката на олигарха с (все още) запорирано имущество Иво Прокопиев и ръководената от него групировка „Капитал“.

Атанаска Дишева се прояви като едно от основните оръжия на задкулисието в битката им за превземане на една от малко неовладени от кукловодите на сегашната власт публични институции - българската прокуратура. Дишева на практика се оказа пръв помощник и инструмент във ВСС на правосъдната министърка Надежда Йорданова, призвана от олигарсите да бъде основно острие в битката на мафията за сваляне на неудобния за тях обвинител №1 Иван Гешев.

Дишева беше и основен рупор на атаките срещу специализираното правосъдие - действие, с което тя обслужи подсъдими и обвиняеми бизнесмени и политически лица, които от години хвърлят огромни ресурси в битката с магистратите, осмелили се да им търсят сметка за заграбените средства на гърба на народа. Към днешна дата бандитите безспорно успяха след като депутатите решиха да закрият специализираните съд и прокуратура. Действие, с което помогнаха на мафията. Не и без съдействието на членове на ВСС като вече споменатия.

Атанаска Дишева в Конституционния съд означава превзета държава, обслужване на Кирил Петков и неговата власт, прокарване на джендър идеология, Истанбулска конвенция и още ред безумия, за които сегашната власт е поемала ангажименти из офисите на различни НПО-та. Дано депутатите се опомнят докато е време. Защото после ще стане прекалено късно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи