Предлагат нов мониторинг на въздуха в Нова Загора заради инсталацията за биогаз

Директорът на "Енерджи 2" Климент Граченлиев. На снимката вляво: две от експертките на РИОСВ - Стара Загора, участвали в дискусията.

Нова Загора да бъде включена в националния мониторинг за замърсяване на въздуха и РИОСВ - Стара Загора да извърши емисионен мониторинг през 2020 година - тези предложения бяха направени на среща между представители на инициативния комитет "Нова Загора иска да диша", на фирма "Енерджи 2"ООД, която стопанисва инсталацията за биогаз, и на контролните институции.

Срещата бе организирана от областния управител Чавдар Божурски в отговор на писмо от председателката на инициативния комитет Кремена Петрова, съобщиха от областната администрация.

Напрежението в Нова Загора се породи заради излъчваната неприятна миризма от дейността на инсталацията. Не веднъж имаше и граждански протести. Доказано е, че на входа на фирмата използваните суровини - птичи, говежди тор и тор от норки, отговарят на показателите по отношение на ешерихия коли и салмонела, казаха от ОДБХ.

Според справката на екоинспекцията, през този период били извършени 31 проверки и замервания. Но отклонения от нормите нямало, с изключение на замърсяване с фини прахови частици, което пък няма връзка с работата на инсталацията. От общинския съвет в Нова Загора обаче потвърдиха, че неприятните миризми се усещат в града, а понякога - и в две от близките населени места, заради което в предходния мандат са били сезирани и са отправени въпроси към всички институции в страната.

От своя страна директорът на фирмата Климент Граченлиев потвърди изнесената информация в медиите, че преди близо месец фирмата е поставила допълнителен биофилтър, на сепариращата инсталация. За пълната му ефективност е необходимо технологично време, предполага се - от близо 2 месеца, за да нарасне масата на микроорганизмите, които се използват за очистването, уточни той. Очакванията са, че когато това стане, проблемът с неприятните миризми ще бъде решен.

"Стана ясно, че няма констатирани нарушения, които са били предмет на изследванията. Факт е обаче, че миризма от дейността на инсталацията има", коментира областният управител Чавдар Божурски след срещата. Той съобщи, че ще изпрати предложенията до ресорните министерства. По време на срещата от РИОСВ - Стара Загора са заявили, че контролът на чистотата на въздуха е ангажимент на кмета и на общинския съвет. Божурски уточни, че тази идея трябва да се прецизира. Местната власт не е изразила позитивно отношение към нея, защото не е ясно как и с какво ще осъществява вмененият й контрол.

Коментари

Задължително поле