Председателката на НС Цвета Караянчева в Чипровци: Всяка педя българска земя е христоматия по история!

Балканският град отбеляза 330 годишнината на въстанието, опитало се да ни присъедини към Европа

С парад на знамената светини на Българската армия и демонстративни изпълнения на Гвардейският представителен духов оркестър - София в събота вечерта в Чипровци започнаха тържествата, посветени на 330 годишнината от Чипровското въстание. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева прие представителни блокове на Националната гвардейска част и ученическия отряд на училище „Петър Парчевич” – Чипровци.

„Днес мечтата на бунтовниците от 1688 г. е осъществена, но споменът за тях трябва да се очиства от плевелите на забвението, а стореното от тях – да се изучава като пример за себеотрицание, народолюбие и пиетет към всичко българско и родно!”, заяви Караянчева.

Тя призова жителите на Чипровци да бъдат инициативни и предприемчиви и да помнят, че всяка педя българска земя е христоматия по история. Придружена от областния управител Росен Белчев, кмета Пламен Петков и директорката на музея д-р Анита Комитска председателката на парламента разгледа обновената експозиция в музея на Чипровци, помоли се пред иконата на Света Богородица и седна пред стана за килими, чието традиционно производство бе обявено от ЮНЕСКО за част от световното културно наследство.

Центърът на планинското градче бе разлюлян от танците на Държавен ансамбъл „Пирин”, а ридовете на Балкана освети тържествена заря. По-рано през деня на сесия на Общинския съвет за почетен гражданин на Чипровци бе обявена проф. Лилия Илиева, която откри преди година в Италия ръкописа на историята на Петър Богдан, създадена почти век преди летописа на Паисий Хилендарски.

„Може и след десетилетие, но тук трябва да отвори врати автономен институт за изследване на културата на българските католици. Мястото му е точно тук, където преди 330 години е избухнало едно въстание – битка за Европа, битка за християнската цивилизация, битка за културното ни присъединяване към Европа”, заяви проф. Илиева. Гости на събитието бяха депутати, представители на духовенството, жители на побратимените с Чипровци градове – Раковски и Хисаря и банатски българи от Винга, наследници на стари чипровски родове.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България