Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова пред “Труд”: Курсът лев - евро е гарантиран (обзор)

Промените се правят, за да отговорим на изискванията за чакалнята на еврозоната, каза Менда Стоянова.

В споразумението между правителството и БНБ е записано, че той остава какъвто е в момента

Няма риск за валутния борд

Предвид предстоящите предложения за промени в Закона за БНБ, касаещи влизането на страната ни в еврозоната, се появиха опасения, че те ще доведат до отмяна на валутния борд у нас и до обезценка на валутата ни. Промените предвиждат да се запише, че от датата на влизане на България във валутно-курсовия механизъм ERM II, т. нар. чакалня на еврозоната, официалният курс на лева към еврото трябва да стане равен на курса, договорен по съответните резолюции между Европейската централна банка и останалите държави от еврозоната плюс Дания, която също е в чакалнята на еврозоната.

Едно от тези опасения изрази бившият евродепутат и социален министър Ивайло Калфин. Според него промяната на валутния механизъм - от фиксиран курс към плаващ, поддържан в коридор с флуктуации до 30% (от -15 до +15), е много сериозен въпрос и на практика означава прекратяване на валутния борд. Това ще се отрази на инвестиции, печалби, спестявания и т. н., посочи Калфин.

Няма риск за нарушаване на валутния борд. Това заяви председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова пред “Труд”, която е един от вносителите на промените в Закона за БНБ през преходните и заключителните разпоредби на Валутния закон.

Тези промени се правят, за да въведем европейските директиви и са едно от условията нашата правна рамка да отговори на изискванията за членството ни в еврозоната, обясни Стоянова. По думите й няма опасност за борда, а всичко останало е спекулация. Правителството и Българската народна банка подписаха споразумение за условията, при които ще се водят преговори за включването на България във валутно-курсовия механизъм ERM II, т. нар. чакалня на еврозоната. Първите два ангажимента в това споразумение казват точно това - курсът на лева спрямо еврото да остане какъвто е в момента, посочи председателят на бюджетната комисия.

Проверка на “Труд” показа, че в Споразумението между Министерския съвет и Българската народна банка за въвеждане на еврото в Република България е записано:

“Правителството и БНБ приемат рамковия модел на ВМ II и ще отстояват членството на Република България в него да бъде основано на:

1) запазване режима на паричен съвет до влизане в еврозоната при съществуващото равнище на фиксиран валутен курс на българския лев в съотношение 1.95583 лева за едно евро;

2) едностранен ангажимент от страна на българското правителство и БНБ по време на ВМ II Република България да не използва възможностите за промяна в режима на валутния курс;

Не вярвам с промени в Закона за БНБ да се застраши съществуването на валутния борд в България, коментира пред “Труд” финансистът Емил Хърсев.

 

Министерство на финансите и БНБ:

Режимът ще се запази до присъединяването ни към еврозоната

Промените са задължително условие за ERM II

Последните промени в Закона за БНБ не поставят под въпрос действащия режим на фиксиран валутен курс. Както многократно е подчертавано от правителството и БНБ, този режим ще бъде запазен до присъединяване на страната към еврозоната и приемането на еврото. Това се посочва в официална позиция, публикувана на сайта на Министерство на финансите (МФ) и БНБ.

Целта на законопроекта е да се осигури съответствие на вътрешната нормативна рамка с европейската нормативна рамка, регулираща административния процес и оперативните процедури за одобряване на валутните курсове в условията на Валутно-обменния механизъм (ERM II). Това съответствие е задължително условие за присъединяване към Валутно-обменния механизъм, допълват от МФ.

На 23 януари 2020 г. председателят на Бюджетната комисия г-жа Менда Стоянова е внесла за разглеждане проект за допълнение на чл. 29 от ЗБНБ. Министерството на финансите и Българската народна банка подкрепят внесения проект. Законопроектът се подкрепя и от ЕЦБ, напомнят от ведомството на Владислав Горанов.

 

Димитър Чобанов, финансист:

Да се запише изрично, че не променяме курса

Както е записана промяната в закона крие опасност от отклоняване на курса лев - евро, посочи финансистът Димитър Чобанов. Той напомни, че и други държави, които са били във валутен борд, са минали през валутно-курсовия механизъм ERM II без да са сменили курса на валутата си. “Към нас обаче има повече изисквания. Затова могат да се появят такива и в по-късен етап и да се стигне до промяна на валутния курс”, посочи Чобанов.

По думите му решението е правителството да покаже твърдо и да се запише в споразумението, че при сегашния курс искаме да влезем в еврозоната и при него искаме да излезем от нея. “Българските власти трябва да преговарят курсът, който е 1.95583 лева за едно евро, да не бъде променян. Иначе пак ще имаме борд, но курсът лев - евро може да се промени под влияние на чужди правителства. Ако това изискване не се разпише задължително, остава несигурност във фирмите и гражданите и те ще се опитат да застраховат този риск”, подчерта финансистът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси