Председателят на КРС Росен Желязков е новият кандидат за министър на транспорта

Росен Желязков, Снимка: Архив

Коалиционният съвет кани президента Радев на среща

Председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Росен Желязков е новият кандидат за министър на транспорта. Това обяви лидерът на "Атака" и председател на ПГ на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров на брифинг след заседанието на коалиционния съвет.

Миналата седмица предложеният Александър Манолев отказа да смени Ивайло Московски заради медийни публикации.

„Разгледахме няколко теми на днешния съвет. Има решение да се осигурят шкафчета за всяко училище за сметка на бюджета, тъй като стана ясно, че учениците се оплакват от тежките раници. Увеличаваме и заплатите на държавните служители с 10%. Известно е вече името и на новия кандидат за поста министър на транспорта, той е Росен Желязков“, заяви Сидеров.

Той съобщи също, че коалиционният съвет кани президента Румен Радев на среща. "Предлагаме да направим среща с Радев, в която да се изяснят всички обстоятелства свързани с освобождаването на главния секретар на МВР Младен Маринов. Правим това предложение неофициално, чрез вас", обърна се към медиите Сидеров. И допълни, че е възможно да изпратят и писмено поканата. "Когато, както каже, ние сме готови за среща, включително с присъствие на авторитетни юристи, които да разтълкуват всеки детайл от процедурата", добави Сидеров.

Заедно с него пред медиите говори и председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. "Днес ще има решение на МС за целево осигуряване на останалите финансови средства, необходими за шкафчета на първокласниците", потвърди той.

Относно зациклилите промени в кабинета Цветанов коментира:

"Надяваме се, че президентът Радев все пак ще подпише указа за освобождаването на Младен Маринов (от поста главен секретар на МВР - бел.ред.), за да можем да го номинираме за вътрешен министър. Бяхме останали с впечатлението, че той ще подпише този указ след връщането си в България".

Според Цветан Цветанов, съгласувателната процедура (за която говори държавният глава - бел.ред.) е важна, но когато има волеизявление на самия главен секретар Маринов, сме в съвсем друга ситуация. "Надяваме се, че разумът ще надделее", допълни председателят на ГП на ГЕРБ.

Молбата ми към БСП, които най-много настояват за оставки, е да се обърнат към техния президент Радев и да го помолят да подпише указа, призова Цветан Цветанов.

Кой е Росен Желязков

Роден през 1968 г. Магистър по право от Софийския университет „Свети Климент Охридски“. В периода 1994-1995 г. е последователно юрисконсулт, старши юрисконсулт, а по-късно секретар и кметски наместник в район „Средец“ на Столична община. От 1995 г. е адвокат по гражданско и търговско право, член на Софийска адвокатска колегия. Бил е заместник-кмет по направление „Законност и контрол“ на район „Лозенец“, Столична община (1998-1999 г.).

От 2003 г. до юли 2009 г. е секретар на Столична община.

В периода 2011-2013 г. е председател на Управителния съвет на Института по публична администрация и представител на Република България в Европейския институт по публична администрация (ЕИПА) в Маастрихт, Кралство Нидерландия.

От 2009 г. до 2013 г. е главен секретар на Министерския съвет, а в периода 2014-2016 г. е съветник на министър-председателя по въпросите на държавната администрация и електронното управление.

Участва в стратегическото планиране и разработването на политиките в областта на държавната администрация и електронното управление.

От 30 септември 2016 г. с Решение на Министерския съвет е определен за председател на Държавна агенция „Електронно управление“.

С Решение на Министерски съвет от 20 декември 2017г. е определен за председател на Комисия за регулиране на съобщенията, като решението влезе в сила на 15 януари 2018 г.

На 17 септември коалционният съвет на управляващите обяви, че номинира Желязков за министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Коментари

Задължително поле