Председател на туристическо дружество: Голям е шансът изгубеният мъж в Стара планина да оцелее

Снимка: Архив

Все още има много голям шанс изчезналият турист в Стара планина Тодор Владимиров да оцелее. Това каза пред БНТ Сашо Попов, председател на туристическото дружество "Приста" - Русе.

Според него шансовете са над 50%, защото туристът има определен опит, оборудван е с палатка, спален чувал и храна. При извънреден случай, обаче, навехване на крак, счупване или падане от височина шансовете намаляват, каза още Попов. По думите му слизането от билото на Стара планина в лошо време отнема 2-3 дни.

"Т.е поне три дни е логично да се мисли, че той е успял да се скрие, да опъне палатката, да слезе до гората", каза Попов. От Планинската спасителна служба засега няма да включват доброволци в акцията заради лошото време. Но планинари от русенското дружеството имат готовност да отидат като доброволци, за да покрият по-голяма част от предполагаемия път на слизане. Според Попов планинарят има определени пропуски. Нарушил е някои основни правила за планинарство.

"Младите хора надценяват възможностите си в планината. Планинарството се практикува от група с водач, не е индивидуално занимание", заяви шефът на туристическото дружество "Приста" - Русе.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България