Предсрочни избори искали олигарсите

"Уважавам мнението на всички партии, да си правят пленуми и конгреси, да взимат решения. Колегите от ДПС много пъти са ми благодарили за работата на правителството", това коментира пред журналисти в Шуменско при инспекцията на строителството на новата отсечка от "Хемус" премиерът Бойко Борисов в събота. Той за пореден път даде пример, че никога не е делил общините по партийната принадлежност на кметовете им. Даже ставало малко странно – БСП казвали, че ГЕРБ и ДПС заедно си управлявали общините, а в същото време БСП и ДПС сега искат да свалят правителството.

Борисов коментира, че е "нормално всяка партия в опозиция да иска да управлява с изключение на "Да, България", които искат само да хейтят и да критикуват". "Когато бяхме заедно в управление просто ги мързеше да работят. Имаха всички възможности – вицепремиери, министри, всичко. Спят до късно и като ме чуят около 11,30 като се събудят, ще постнат", каза още премиерът.

"Мислите ли, че всичките тези, които години наред са се отчитали тук и там, не искат предсрочни избори – олигарсите. Дали толкова много мощни фигури, които в момента са или издирвани за арест, или арестувани, искат ГЕРБ и патриотите да управляват, или искат оставка?", попита риторично министър-председателят.

По думите му и БСП, и ДПС 20 години са правили така, че те да живеят добре и по тяхно време са се случвали приватизационни сделки. "Само се чудя защо и президентът им се хваща на играта", коментира Борисов.

Той подчерта, че целта на правителството е да събере всички пари от крадците: "Яростна е съпротивата, яростно се борят, но това е нормално и за тях. Искат да си спасят милионите. Ние твърдо сме решили всички пари да съберем от крадците на ДДС, от контрабандистите, за да може да дадем, както сега двойни заплати на учителите, повече за култура, спорт, образование, здравеопазване, за всички бюджетни заплати. По-високи заплати с една дума в новия бюджет".

Борисов припомни, че при убийството на журналистката Виктория е имало опити да бъдат вкарани в капан, "но именно институциите – прокуратура и МВР, направиха така че в дни да задържат убийеца, да задействат европейската заповед за арест и да го дадат на правосидето. Нещо, което не си спомням да е правено досега". Въпреки това се говорело, че институциите били в криза. "Е в криза са – арестуват тия, които не трябва явно", иронизира Боросов.

Премиерът Борисов припомни как след управлението на кабинета “Орешарски” държавата е платила близо 7 млрд. и е заварила дефицит от -4%. “Сега в следващия бюджет половин милиард лева има повече за образование, повече от половин милиард за здравеопазване, 10% върху заплатите на полицаи отгоре, военни, съдебна охрана, лекари. Половин милиард повече за общините, 150 млн. лева повече за хората с увреждания. Кое е в колапс?”, каза Борисов.

По думите му работата на институциите дава резултати и това ядосва опозицията. „Макар и късно, но действително специализираният съд и прокуратура в момента, заедно с нашите служби проявяват и воля, и професионализъм, и желание. Така че, винаги има какво да се желае повече”, заяви премиерът.

“Че институциите задържат олигарси, това ли ги е яд или, че контрабандата от 34% слезе на 5%. И че бюджета за новата година в следствие борбата на институциите, не на отделни хора, донесе милиарди повече в хазната”, попита Борисов. Той припомни, че миналата година се наложи държавата да отпусне 12 млн. лева за изчистването на опасните химикали в “Полимери” – Девня.

“АМ “Хемус” защо не я направиха. Важна ли е тя за гражданите на Търговище, на Шумен”, попита Борисов и припомни, че кабинетът “Орешарски” я извади от програмата за финансиране с европейски фондове.

При инспекцията на трасето на АМ „Хемус“ между Белокопитово и Буховци министър-председателят информира, че кметовете на Шумен и Търговище са сигнализирали за трудност при отчуждаването на 180 декара земеделска земя. Премиерът Борисов разговаря със собственика на земята, като се разбраха да се търси законово решение, за да не се забавя строежът на магистралата.

Коментари

Задължително поле