Представиха ритуал на плодорието, късноантични сватби и битки в Никополис ад Иструм

Стотици се стекоха в древноримския град за четвъртото издание на фестивала "Нике-играта на победата"

Дремноримският град Никополис ад Иструм край великотърновското село Никюп в събота оживя с четвъртото издание на фестивала „Нике - играта и победата”. Над 80 реанактори, групи за исторически възстановки и артисти пресъздадоха ежедневието и бита в античното селище. Организирани бяха демонстрации на заняти и игри. Показано бе военното дело с характерни римо-дакийски и римо-готски войни, както и гладиаторски боеве.

Възстановки на ранногермански ритуал на плодородието, късноантични сватби, църковен диспут и много други атрактивни демонстрации от преди 1700 години привлякоха стотици посетители в археологическия резерват на 20 километра от старата столица.

Атрактивната проява бе официално открита от кметовете на Велико Търново Даниел Панов и на Никюп Йорданка Атанасова, директорът на Регионалния исторически музей в старата столица Иван Църов и издателят Нейко Генчев. Фестивалът стартира с представяне на групите, със занаятчийски пазар и приготвяне на антична кухня на място. Организирани бяха и два пешеходни тура, които започваха от Северната порта на Никополис ад Иструм. Сред останките на старинния град, известен още като Българския Помпей бяха проведени игри с публиката и атрактивни занимания за деца.

“Тази година заложихме изцяло на българските възстановчици, за да им дадем шанс за изява. Искахме да наблегнем на качеството, за да правим фестивала все по-добър. Подготвихме атрактивен ритуал с огнена клада върху сал в езерото до античния римски град", обясни кметицата на с.Никюп Йорданка Атанасова.

Посетителите имаха възможност да опитат от вкусната варварска каша, която бе приготвена от Петър Стефанов от клуб "Традиция.

"Това е храна на бедните. Приготвя се от зеленчуци и кореноплодни-грах, леща, булгур, нахут, моркови, лук и е без подправки", обясни Стефанов, докато гозбата къкреше в котле над огъня.

Вечерното меню пък включваше пиле амброзия с кус-кус, сини сливи, вино, бекон и много подправки.

Майсторът на металопластики Ивайло Енев привличаше вниманието на посетителите, докато изработваше сувенирни шлемове и мечове. Неотдавна икономистът от Русе зарязал счетоводството и превърнал хобито си в професия.

"Правя фигури на птици, динозаври, римски, рицарски доспехи", сподели Енев.

Белобрад мъж пък показва как фабрикува монети-реплики за музеи и фестивали. Представя се като Петър Петров-Петроний.

"Петроний е бил първият колекционер от римската епоха. Събирал е стъклени чаши", споделя Петров и добавя, че той пък събира печати.

Всеки участник във фестивала можеше да постреля с лък и арбалет, както и да извае глинен съд в импровизираното грънчарско ателие. Там пък се предлагаха късмети с предсказания от древни руни.

За доброто настроение на гостите допринесе концерт на групите “Ksana” и “Freija”. Първият дует изпълнява български и европейски фолклор, като вече е бил част от този фестивал. Вторият идва за първи път и представлява акустичен проект, вдъхновен от красотата и мистичността на Скандинавската митология”, съобщи Йорданка Атанасова.

Събитието е част от културния календар на Община Велико Търново за 2019 година. Организатори са Сдружение “Бъдеще за Никюп”, с партньори Община Велико Търново, Регионалния исторически музей, Кметство с. Никюп, Сдружение “Мос Майорум Улпие Сердице” – София.

Коментари

Задължително поле