Представиха уникални документи и вещи в изложба  „95 години къща музей „Алеко Константинов” 

Инициативата е на Историческия музей в Свищов

Историческият музей l Свищов подреди изложба по повод 95 години къща-музей "Алеко Константинов". В експозицията са включени снимки на Алеко и семейството му, оригинални документи на комитета по превръщане родната му къща в музей, фотоси и планове на музея през различни години на XX в., орден  „Кирил и Методий“ I степен, с който е награден музеят по повод неговата 40-та годишнина, както и рекламни материали издавани през годините.

Първите държавни къщи музеи са открити едва в началото на 20-те години и са свързани с живота и творчеството на видните наши писатели Алеко Константинов и Иван Вазов. Още приживе Алеко Константинов пише до свой приятел, че желае родният му дом в Свищов да остане “за обществено ползване”. Идеята за музей на Алеко Константинов в Свищов е подета още през 1911 год. от свищовското класно учителско дружество и е прекъсната поради войните през 1912-1918 год., и е продължила отново през 1919 год. За тази цел е избран комитет, който изработва устав, утвърден от министерството на народното просвещение със заповед № 1788 от 2 юни 1920 г.


През 1922 г. до Министерството на народното просвещение е изпратен и рапорт за състоянието на къщата на Алеко от Директора на народния музея, в който рапорт се казва следното :”… Самата къща е масивна тухлена двуетажна постройка, широка 20,47 м., дълга 12,60 м. и висока 10 м. И в своята външност и в своята вътрешност тя е представителна, особено с стълбището си от централния коридор на долния към горния етаж…”

Официалното откриване на къщата музей става на 15 май 1926 г. от министъра на Народното просвещение Никола Найденов, в присъствието на председателя на Народното събрание Александър Цанков, народни представители, председателя на комитета проф. Георги Данаилов, кмета Капитанов и много граждани.  Още от самото основаване в музея са застъпени точно тези три отдела - „Алеко Константинов”, археологически и етнографски. Израсъл върху старите традиции и принципите на Емануил Васкидович, Димитър Начович, Георги Владикин, музеят не се развива едностранчиво, а започва действително да съхранява всякакви „стародревни останки” под вещото ръководство на учителя Стефан Стефанов и натрупва в своите фондове многоброен и ценен материал и наред с тези в София, Пловдив и Варна, е един от малкото държавни музеи в страната.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони