Представят историята на варненския театър на входа на Морската градина

100-годишната история на варненския Драматичен театър показва документална изложба на открито, която жителите и гостите на града могат да разгледат до 8 юни.

На входа на Морската градина са подредени 10 винилни пана с над 100 архивни снимки, най-старата от които е от първата копка на сградата на театъра през 1912 г. Фотоси от 1921 г. и от 1932 г. показват създаването на първата професионална трупа, оглавена от настоящия патрон на театъра Стоян Бъчваров и завършването на театъра след организираната мащабна дарителска кампания.

Информацията в текст и снимки представя заслугите на режисьорите, работили в Драмата от откриването й до наши дни. Акцент е поставен върху емблематичните постановки на Стоян Камбарев и Явор Гърдев, оказали радикално въздействие върху театралното мислене в България. В самостоятелни пана са представени посветилият целия си творчески път на варненския театър Станчо Станчев, главният режисьор Пламен Марков с неговите забележителни трактовки и любими на публиката актьори в характерни роли.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони