Кметът на Благоевград положи венец в знак на признателност пред бюст-паметника на Васил Левски

Ричард Гиър разкри името на сина си

100-тонен локомотив от времето на Третия райх разтовариха в Русе Парната машина ще заживее втори живот след реставрация в София

Предотвратиха опит за продажба на 14-годишно дете в чужбина Момичето споделило, че ще бъде изведено от България против волята му и поискало помощ

Нова схема при телефонните измами: Предлагат съдействие за рефинансиране на банкови кредити Жертва станала 29-годишна жена от Нови пазар

Жена загина след скок от мост на столичния булевард „България“

Започва работа по ул. „6-ти септември“ в участъка между ул. „Аксаков“ и ул. „Славянска“

200 лв. глоба за 68-годишен, хвърлял камъни по жени на детска площадка Мъжът блъснал и съборил едната жена, която била бременна

Министър Порожанов се срещна с посланика на Мароко у нас

Апелативният спецсъд потвърди постоянния арест за Евгения Банева

200 кг бебета-змиорки от застрашен вид задържаха митничари на Летище София (СНИМКИ, ВИДЕО)

Стартира конкурсът за площад „Света Неделя“

Премиерен спектакъл на визуалния артист Красимир Марчев – „Капан за птици“

Полицейски робот-сапьор взриви съмнителен кашон пред Ректората (СНИМКИ)

Джонас Брадърс се събират след 6-годишна пауза Тримата братя променят и името на групата

Представят печати за хляб на Семейна събота в горнооряховския музей

По време на традиционната проява наречена „Семейна събота” в Историческия музей в Горна Оряховица на 28 юли ще бъде предложено на посетителите участие в заниманието „Езикът на знаците през вековете”. Творческото ателие е посветено на различните изображения на символи върху предмети от праисторията до наши дни. На този ден музейните специалисти са предвидили представяне на един по-малко познат, но много интересен предмет – просфора или просфорник. Той представлява дървен печат за хляб, изработен специално и носещ свещена християнска символика. Хлябът, „подпечатан” с него, се нарича просфора (от гръцки – приношение).

Мултимедийна презентация ще разкаже как и защо се правят печатът и обредният хляб с това име, а също така символите и знаците, които носят тези предмети. На разположение за разглеждане ще бъде богатият каталог „Просфори – печати за хляб”. Посетителите ще имат възможност да разгледат и оригинални запазени просфори – част от фонда на Исторически музей – Горна Оряховица.

В работните кътове участниците ще могат да опитат сами да възпроизведат традицията – да омесят топче тесто, да го подпечатат с малка просфора и после да го изпекат вкъщи. В помощ на всички малки и големи творци ще се включи инженер-технолог по производство на хляб и хлебни изделия.
Точно в 10.00 часа започват любимите игри на най-малките „Ряховски пъзел” и „Експонатите разказват”, в които най-добрите участници ще си тръгнат с награди.

Работното време на музея за посетителите на „Семейни съботи” е от 10 до 17 часа. И през това лято билетът за едно семейство остава 2 лева. Входната такса дава възможност на всички да участват в образователните кътове и работните ателиета, да се включат в игрите „Ряховски пъзел” и „Експонатите разказват”, да разгледат музейните експозиции, включително най-новите „Археология” и „Горнооряховски суджук”. Всяка събота специална награда ще получава и всеки 10-ти посетител на музейните занимания.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.