Две катастрофи в Шумен на едно място през 6 часа

Най-малко 43 души загинаха при пожар в Индия Други 16 са приети в болница

На младини принц Филип искал да се жени за друга Кралица Елизабет Втора и съпругът й отпразнуваха 72 години от сватбата си

Северна Корея е провела „много важен тест“

Ангел Джамбазки: Вратата към Европа е през София

4,4 по Рихтер разлюля Албания Трусът е бил усетен и в Черна гора

Корнелия Нинова към студентите: Пожелавам ви да имате най-красивите, емоционални и ползотворни за вас студентски години

Разкриха извършителя на атаката във военна база във Флорида (СНИМКА) 21-годишният саудитец критикувал САЩ и цитирал Осама бин Ладен

Фандъкова: Призоваваме гражданите, които се отопляват на дърва и въглища и имат възможност, да използват друг начин на отопление

Карадайъ: След 30 г. демокрация още има проблеми с изучаване на турския

За „Мис България” и българската неугодия

Проф. Огнян Герджиков: „Няма такава държава” намеква отричане на държавността

Затварят пътя към Бургас, изправят ТИР

Борис Бонев за данъка за колите в София: Принципът „замърсителят плаща“ се прилага от почти всички държави в Европа

По случай 5О-ата си годишнина „Главболгарстрой“ отвори представителен офис в Брюксел­­­

Представят печати за хляб на Семейна събота в горнооряховския музей

По време на традиционната проява наречена „Семейна събота” в Историческия музей в Горна Оряховица на 28 юли ще бъде предложено на посетителите участие в заниманието „Езикът на знаците през вековете”. Творческото ателие е посветено на различните изображения на символи върху предмети от праисторията до наши дни. На този ден музейните специалисти са предвидили представяне на един по-малко познат, но много интересен предмет – просфора или просфорник. Той представлява дървен печат за хляб, изработен специално и носещ свещена християнска символика. Хлябът, „подпечатан” с него, се нарича просфора (от гръцки – приношение).

Мултимедийна презентация ще разкаже как и защо се правят печатът и обредният хляб с това име, а също така символите и знаците, които носят тези предмети. На разположение за разглеждане ще бъде богатият каталог „Просфори – печати за хляб”. Посетителите ще имат възможност да разгледат и оригинални запазени просфори – част от фонда на Исторически музей – Горна Оряховица.

В работните кътове участниците ще могат да опитат сами да възпроизведат традицията – да омесят топче тесто, да го подпечатат с малка просфора и после да го изпекат вкъщи. В помощ на всички малки и големи творци ще се включи инженер-технолог по производство на хляб и хлебни изделия.
Точно в 10.00 часа започват любимите игри на най-малките „Ряховски пъзел” и „Експонатите разказват”, в които най-добрите участници ще си тръгнат с награди.

Работното време на музея за посетителите на „Семейни съботи” е от 10 до 17 часа. И през това лято билетът за едно семейство остава 2 лева. Входната такса дава възможност на всички да участват в образователните кътове и работните ателиета, да се включат в игрите „Ряховски пъзел” и „Експонатите разказват”, да разгледат музейните експозиции, включително най-новите „Археология” и „Горнооряховски суджук”. Всяка събота специална награда ще получава и всеки 10-ти посетител на музейните занимания.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.