Представят печати за хляб на Семейна събота в горнооряховския музей

По време на традиционната проява наречена „Семейна събота” в Историческия музей в Горна Оряховица на 28 юли ще бъде предложено на посетителите участие в заниманието „Езикът на знаците през вековете”. Творческото ателие е посветено на различните изображения на символи върху предмети от праисторията до наши дни. На този ден музейните специалисти са предвидили представяне на един по-малко познат, но много интересен предмет – просфора или просфорник. Той представлява дървен печат за хляб, изработен специално и носещ свещена християнска символика. Хлябът, „подпечатан” с него, се нарича просфора (от гръцки – приношение).

Мултимедийна презентация ще разкаже как и защо се правят печатът и обредният хляб с това име, а също така символите и знаците, които носят тези предмети. На разположение за разглеждане ще бъде богатият каталог „Просфори – печати за хляб”. Посетителите ще имат възможност да разгледат и оригинални запазени просфори – част от фонда на Исторически музей – Горна Оряховица.

В работните кътове участниците ще могат да опитат сами да възпроизведат традицията – да омесят топче тесто, да го подпечатат с малка просфора и после да го изпекат вкъщи. В помощ на всички малки и големи творци ще се включи инженер-технолог по производство на хляб и хлебни изделия.

Точно в 10.00 часа започват любимите игри на най-малките „Ряховски пъзел” и „Експонатите разказват”, в които най-добрите участници ще си тръгнат с награди.

Работното време на музея за посетителите на „Семейни съботи” е от 10 до 17 часа. И през това лято билетът за едно семейство остава 2 лева. Входната такса дава възможност на всички да участват в образователните кътове и работните ателиета, да се включат в игрите „Ряховски пъзел” и „Експонатите разказват”, да разгледат музейните експозиции, включително най-новите „Археология” и „Горнооряховски суджук”. Всяка събота специална награда ще получава и всеки 10-ти посетител на музейните занимания.

Коментари

Задължително поле