На 21 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за четвъртък, 21.11.2019

Доналд Туск е новият председател на ЕНП

Американският държавен секретар Майк Помпео е похвалил България за сделката за F-16

Бойко Борисов е благодарил на Манфред Вебер за призива му да се свали мониторинга върху България

Москва върнала на Украйна повредени кораби

Борисов: С Ангела Меркел вярваме, че ЕНП трябва да запази лидерските си позиции в ЕС

Премиерът Борисов е поканил Себастиан Курц в България

Свалките пречат на успеха в тениса

5 години плащаме за отнето предимство Цената на „Гражданска” ще нарасне с 240% за няколко бири

БАБХ изтегли от пазара пушена скумрия и домашен свински суджук заради листерия

Дервиши се завихрят в НДК „Сема” - ритуал и спектакъл в едно

Под земята печатат нови паспорти До края на годината се разбира кой ще прави картите с чип

Признаване на разходи за служебен автомобил

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 21 ноември 2019

Президентска република ли? Не сега През последните 30 години у нас няма политик, който да заслужава да му дадем цялата власт

Вече три десетилетия България се намира в постоянна социално- икономическа криза и нерешени основни проблеми в държавата – демографската катастрофа, здравеопазването, образованието, сигурността, безпрецедентната по мащаби корупция, духовната безпътица, острата политико-обществена конфронтация. Причина за това тревожно състояние според някои анализатори и политици е неработещият парламентарен модел на управление. Затова изход от тази всестранна криза е неговата смяна с президентска република.
Дългогодишната практика, засвидетелствана от европейската и световната политическата история, показва предимствата, както на парламентарната, така и на президентската форма на управление. И едната, и другата се прилагат успешно в демократичния свят. Изборът между тях се определя от политическите и управленски традиции на държавата и административно териториалното устройство, т.е. унитарна или феодална. Гаранция за успешното функциониране на двете форми на управление обаче е нивото на ръководните екипи, които израстват и се утвърждават като политически елити.

Според утвърдената управленска практика от политическите елити израстват големите политици и сериозни държавници, особено в сложни, динамични и дори критични международни процеси и събития.
Факт е, че през последното столетие България не успя да изгради политически елит, от който да бъдат излъчени талантливи държавници. Пречка за това са едноличните монархически режими и неограничената власт на партийните лидери, които брутално потискат и дори физически унищожават изявени и надеждни политически личности и създават непреодолими пречки към формиране на политически елит.

Идеята за президентска република естествено заслужава внимание и може да бъде сериозно дискутирана. За нейното реализиране на този етап се поставя един незаобиколим въпрос – кой от политиците на България показва с поведението си необходимите качества и най-вече подготовка, образование и опит, за да му бъде делегирана огромна власт и отговорност за съдбата на държавата. И още по-конкретен въпрос. Има ли през последните почти три десетилетия поне една от първите фигури в България – президенти и премиери, които да имат делови и лични качества да оглавяват една президентска република. Отговорът е категоричен: Не!
С други думи, за президентска република може да се мисли, но не сега. Докато в България не се създадат нормални политически и икономически условия, включително и целенасочена подготовка на млади хора в най-престижните международни образователни институции за обучение на ръководен управленски състав, е недопустимо и твърде рисковано и опасно да се смени парламентарната с президентска република.

Впрочем, политическата постановка за властта в ръцете на една персона вече е играна на българската политическа сцена. Резултатите от нея са не само твърде печални, но и катастрофални. Нима българската политическа прослойка, ръководена от собствените си тясно егоистични интереси, доброволно, наивно и най-безотговорно не връчи цяла власт в ръцете на Фердинанд Сакскобургготски. Последиците от този акт на безумие са известни. Две тежки национални катастрофи с огромни човешки и териториални загуби и реална опасност, и то на два пъти, от изчезване на българската държава.

Политическият експеримент – цялата власт в ръцете на сина Борис III също завършва катастрофално. Само големите геостратегически интереси на страните-победителки във Втората световна война спасиха българския народ и дори неговата държавност. А резултатите от едноличния режим на Борис III, който някои очевидно исторически неграмотни или с чувство за черен хумор , наричат “спасител”, са стряскащи. Светът по време на Втората световна война е разделен на два воюващи на живот и смърт лагера – фашистки, включващ три държави и три сателитни режима, и антифашистки, обхващащ цялата планета. Борис III еднолично последователно, упорито и методично подготвя България за съюзник на хитлеристка Германия. Променя й цялото българско законодателство по фашистко-нацистки образец. В лицето на нацисткото управление той вижда единствената гаранция за запазване на престола и то в момент на нарастване на републиканските настроения в България.

С влизането на България във фашисткия блок с невиждани дотогава мащаби продължава гражданската война. В почти целия свят битката се води между окупатори и окупирани. В България българи се бият и убиват българи, акт, който десетилетия остави тежки травми в съзнанието на българския народ.

Равносметката от едноличния режим на Борис III е ужасяваща. Над 100 хиляди са избитите българи. Това са жертвите преди и след девети септември 1944 г., загиналите по бойните полета в Югославия и Унгария, убитите от англо-американските бомбардировки, умъртвените от титовистите без съд след Втората световна война над 30 хиляди българи от Вардарска Македония, които бяха измамени в обединителната мисия на царя.
По едноличната вина на Борис III българската държава обявява война на Англия и САЩ. Чудовищен акт без аналог в европейската история, с крайно тежки последици за България. От прелетелите над българска територия 23 000 самолета са хвърлени върху 168 населени места 55 хиляди бомби. Разрушени само в София са над 10 000 жилищни сгради и над 1700 училища, църкви, предприятия, фурни, обществени постройки. 200 000 софиянци остават без дом, а 300 000 според данни на полицията, бягат от столицата. Това е най-голямата до този момент бежанска вълна в Югоизточна Европа, която историята засвидетелства.

За да се омаловажат трагичните последици от прогерманската външна политика на Борис III се внушава, че ако България е била противник на Германия, то жертвите и разрушенията щели да бъдат много по-големи. Пълна заблуда. Противниците на Третия райх Дания и Чехословакия, например, дават много по-малко жертви по време на войната от България. И не столиците Прага и Копенхаген бяха разрушени, а София бе срината до земята.

Подобни внушения се правят и за икономическите успехи на България през едноличния режим. Вярно е, че има такива, но защо се премълчава другата стряскаща истина. Над 73 % от външнотърговския стокообмен се реализира с Германия. Огромна част от стоките обаче през военните години 1939/1944 г. са дадени на отложено плащане или с договореността, че ще бъдат платени след войната. Така българската държава кредитира нацистка Германия със стоки в размер над 23 милиарда марки. Номинирани към днешна дата надхвърлят 100 милиарда евро.

След войната Германия престава да съществува като суверенна държава. През втората половина на 50-те години българското правителство поставя въпроса пред ФРГ за уреждане, т.е. изплащане на външния дълг. Правителството в Бон изразява готовност да разговаря по него, но иска в разговорите да участват и представители на ГДР, тъй като тя е била част от хитлеристка Германия и се е облагодетелствала от неизплатените български стоки.

Очевидно, поради политически и най-вече “интернационални” съображения българската държава не поставя въпроса за дълга и пред правителството на ГДР, с което казусът с това огромно задължение остава нерешен. Управляващите до 1944 г. и след това скриват този факт от българската общественост. Той обаче хвърля светлина и в известна степен обяснява “цената” на успешния икономически “растеж” на България, в резултат на “ мъдрата” политика на Борис III.

Пораженията, които нанася едноличното управление на партийните лидери също е безспорен факт. Злоупотребата с власт, политическите репресии, особено в периода 1944-1953 г., икономическите кризи, участието на българското правителство в най-мащабния еничарски акт в историята на Европа – изкореняването на националното съзнание на българите от Македония и брутално налагане на македонизма са преди всичко резултат на огромната и почти неограничена и безконтролна власт на първите партийни лидери в държавата.

Като еднолични разпоредители със съдбата на България се изявиха и лидерите на управляващите след 1989 г. партии. Критерии в кадровата им политика е личната преданост, а не деловите качества. А пълното обезличаване на законодателната власт и подчиняване на съдебната система им осигури неограничени възможности за безпрецедентна по мащаби корупция и за безумни, стигащи до абсурд управленски решения.
Само беглото споменаване на катастрофалните резултати от властта, упражнявана от един човек, е достатъчно на този етап да ни въздържи от идеята за президентска република.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (8)

 1. Има един и скоро ще се убедят всички,
  след като балона с ЛЪЖИТЕ на Боко и Цвъки се спука !

 2. Полезна статия на доц.Величков ,напомняща важни исторически истини! Обективна и аргументирана с достатъчно факти и данни ,тя трябва да се помни от политици и народа ни!
  Браво!

 3. НЕУВАЖАЕМИ МЕКАРЕТА НА ДС НЕ ЛЪЖЕТЕ ХОАТА С ВАШИ МЕКЕРЕТА ЗАЩОТО РЕАЛНО ОТ 1944 НАСАМ ВИЕ СТЕ ЧЕРНИТЕ КАРДИНАЛИ КОЙТО УПРАВЛЯВА ДЪРЖАВАТА С РАЗНИ КУКЛИ НА ВАШИТЕ КОНЦИ. ОСТАВЕТЕ ЦАРЯ ДА ПОЧИВА ТОЙ ЧОВЕКЪТ НЯМА ВИНА ЗА БАТАЦИТЕ КОЙТО ВИЕ СТЕ ЗАБЪРКАЛИ СЛЕД ТОВА И ПОСЛЕДИЦИТЕ ГИ ПЛАЩАХА НАШИТЕ ДЯДОВЦИ НАШИТЕ БАЩИ И СЕГА НАШИТЕ ДЕЦА. НЕ СИ МИСЛЕТЕ ЧЕ ХОРАТА ЩЕ СЕ ХВАНАТ НА ВАШИТЕ МИШОЦИ КОЙТО ПУСКАТЕ ДА ВИ ПРИКРИВАТ СТРАТЕГИЙТЕ КОЙТО БЪЛВАТЕ ОТ ГОДИНИ ПО ВАШИТЕ МЕДИЙ. ЗАЩОТО ВИ Е СТРАХ ЗАЩОТО ВСЕКИ ЕДИН СИЛЕН ПРЕЗИДЕНТ ПЪРВО ЩЕ ВИ ПРОЧИСТИ ВАС Я ВИЖТЕ МЕТЛАТА В ЩАТИТЕ В МОМЕНТА ТОВА Е НУЖНО И ЗА ВАС И ПРИЛАГАНЕ ЗАКОНА НА ДАНС ДА ПЛАТИТЕ ВСИЧКИТЕ ЩЕТИ КОЙТО СТЕ НАНЕСЛИ НА ДЪРЖАВАТА КОЙТО СА ОГРОМНИ РЕФОРМАТА ТРЯБВА ДА ЗАПОЧНЕ С ВАС И СЪДЕБНАТА СИСТЕМА ЧИСТКА И ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА И ВСЕКИ ДА СИ ПЛАЩА КАКВОТО Е НАДРОБИЛ НО ТОВА МОЖЕ ДА СТАНЕ САМО С ЕДИН СИЛЕН ПРЕЗИДЕН И ПРЕЗИДЕНСКА РЕПУБЛИКА ИЛИ ЦАРСТВО КОЕТО Е ПО ЗАКОННО ОТ ВАС ДС ПОДЛЕЦИ ТОВА НОВОТО ПОКОЛЕНИЕ ЦАРЧЕТА ТЕЗИ КОЙТО ДА НЕ СА ВЕРБУВАНИ ОТ ВАС ТОГАВА ЩЕ ВИДИТЕ ЗА КАКВА БЪЛГАРИЯ ЩЕ ГОВОРИТЕ ЗАКОН РЕД ДИСЦИПЛИНА БЪЛГАРИТЕ СА РАБОТЛИВИ ХОРА САМО ДА ИМА КОЙ ДА ГИ РЪКОВОДИ ПРАВИЛНО А ТАКИВА ХОРА ЩЕ СЕ НАМЕРЯТ САМО ДА СЕ ПОЧИСТЯТ НЯКО НЕЩИЦА И ЕДИН Е ТОЗИ АВТОР И ТРОЛА КОЙТО ГО ЗАЩИТАВА. ЗАЩО ЛИ ЗАЩОТО ПРЕКИЯТ ИЗБОР Е НАЙ ДОБЪР. МОЙТЕ ДЕДИ ВИНАГИ СА ГОВОРИЛИ С ЛЮБОВ ЗА ЦАР БОРИС ТРЕТИ ИМАЛО Е ПРОБЛЕМИТЕ НА ВРЕМЕТО НА НЕ И СЛЕД ТОВА КАКВО Е НАСТАНАЛО ГЛАД И МИЗЕРИЯ ТА И ДО ДНЕС.

 4. А защо автора умело пропусна едноличното управление на БКП, в лицето на Тодор Живков от 1944 до 1989?? Дори и сега всички партии са деривати на БКП, с тази разлика че не се крият зад социализма а направо прегърнаха капитализма.

 5. SAMO KATO PRO4ETETE,4E,,PO EDNOLI4NA VINA NA TZAR BORIS III ,BALGARSKATA DARZAVA OBJAVJAVA VOINA NA ANGLIJA I S.A.SH.,,-MOZE DA SE RAZBERE,KOLKO E,,OBEKTIVNA,,STATIJAT
  A?!TOVA STAVA PO-RESHENIE NA PRAVITELSTVOTO I NARODNOTO SABRANIE DOMINIRANO OT
  GERMANOFILI!

 6. На моменти статията описва някои обективните събития през последните години.Но,до там.Вярно е,че няма подготвен българин, на когото да му се даде пълната президентска власт.Т.Е. – всички са с обременено,абсолютно и напълно зависими съзнание.Никой от сега действащите политици в същност не е политик. Всички са като “ бат Сали „,въпреки,че някои от тях са вече депутати в 4 -5 и повече Парламента. Политиката не е професия,но те са го превърнали в професия.А,какво са направили за нас,за държавата като цяло ? Не ги еня.Доценте,много едностранчиво гледаш историята.Защо нищо не пишеш за близката история ? Нямаш поглед,или нарочно ни насочваш вниманието назад ? Защо не пишеш,че българина може само да краде и да лъже ? Сега германците ли ни обезкостяват ? Сега кой съсипва държавата ? Сляп ли си,или и ти си толкова доцент ?

 7. това дацентче друго освен история на КПСС и БКП
  чел ли е!!!!

 8. Пълни глупости !Според мен не ни трябва президента ДИКТАТОР но с положителни качества който да налага доброто със сила а лошото да корени из основи. Защото от 70 години само имитираме някакво управление а вървим към изчезване на нацията и фалита на държавата Друг е въпроса че наистина досегашните системи на управление на.е работят нищо не ни е наред но те се имат за титани че и Западните Балкани щели да приобщават. Плачат си за диктатура, полиграф затвор и конфискация нашите управници доценте социалист ! Лошото е, че няма кой да го направи.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.