Президентът към кметовете: Не трябва да има никакви "гейтове"

Децентрализацията на общините няма алтернатива – това е европейският модел, който движи прогреса в много държави. Това заяви президентът Румен Радев по време на тържествената сесия на 31-ото Общо събрание на Националното сдружение на общините в България. Форумът събра в София кметове от цялата страна. Това съобщиха от пресслужбата на държавния глава.

Президентът призова за предварително изготвени механизми и критерии за децентрализация още преди реализацията й, които да включват диалог с гражданите и конкретна ангажираност на управлението. „Не трябва да има никакви „гейтове“, никакви корупционни схеми, защото те ще ни върнат обратно в изходното положение“, заяви държавният глава. По думите на президента, ефективната децентрализация предполага много точни механизми за обществени поръчки и добра работа на три нива - с изпълнителната власт, прозрачност при управлението в самата местна власт и ясни критерии при разпределяне на средствата към общините. „Трябва да създавате прозрачни и справедливи механизми, когато разпределяте бюджет надолу към общините под вас“, призова Румен Радев кметовете.

Ефективното местно самоуправление е ключът към изваждането на българина от апатията и в превръщането му в активен гражданин, заяви президентът и обясни, че това ще се случи, когато хората имат самочувствието, че участват при вземане на решенията и имат принос с активността и данъците си за прозрачно управление на населените места. „Това е и начинът да задържаме младите хора в общините, това е начинът да пресечем катастрофалното обезлюдяване - всеки един да знае, че има своя принос и може да участва в тези предизвикателства“, допълни държавният глава.

Президентът обърна внимание на дискусията за новото райониране на страната. За да имаме устойчива в дългосрочен план схема на райониране, трябва вие да дадете стабилност на решенията, обърна се Румен Радев към кметовете и посочи, че без консенсус няма как да се привличат различни форми на финансиране. „Необходимо е разработването на ефективна национална политика за регионално развитие. И вие също трябва да бъдете в нейната основа като експертиза, защото това е единственият начин да се справим с тежките регионални дисбаланси“, заяви държавният глава. Румен Радев посочи, че това е път за преодоляване на демографската криза, бедността, неграмотността, като се изисква активна работа с всички институции, активен диалог и комуникация с гражданите.

Румен Радев заяви, че НСОРБ е незаобиколим фактор в отношенията между изпълнителната и местна власт. „Вие сте най-близо до хората, най-близо до техните проблеми. От вас обществото очаква решения и помощ“, заяви държавният глава.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България