Президентът на "Бриз 2017": Участието на военната ни индустрия в модернизацията на армията е задължително (СНИМКИ)

СЕТА трябва да бъде подложен на широк обществен дебат, подчерта Румен Радев

„Очакваме проектът за новите кораби за ВМС да бъде придвижен на следващ етап и задължително в модернизацията на Българската армия да бъде включена нашата военна индустрия с различни програми за индустриално сътрудничество“. Това заяви пред журналисти президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, който присъства днес на деня за високопоставени гости на националното военноморско учение с международно участие „БРИЗ 2017”.

Според държавния глава учението е демонстрирало както мащабния брой участници, така и широкия спектър на решаваните сложни задачи. „Доволен съм, че се привличат все повече граждански институции и служби, които да отработват различни елементи на взаимодействие с Военноморските сили, а така също и оперативната съвместимост с нашите партньори“, посочи Румен Радев.

От борда на фрегатата „Дръзки“ държавният глава наблюдава противодействие на терористична група завладяла кораб, ликвидиране на пожар на търговски кораб в пристанище, противодействие на нелегален трафик на мигранти по море и спасяване на голям брой хора, отразяване атаки на въздушен противник, атака на подводница с използване на противоподводни бомби, както и артилерийска стрелба по въздушна цел.

Помолен да коментира искането, с което сезира Конституционния съд за задължително тълкуване на разпоредби от Конституцията по повод Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и Европейския съюз и неговите държави членки (СЕТА), президентът Радев посочи, че предстои Споразумението да бъде гласувано в Народното събрание. „Това е всеобхватен и сложен договор, който ще има отражение върху всички области на обществения живот и затова е важно да има открит дебат и ратификацията в българския парламент да бъде извършена с максимален консенсус“, заяви още президентът, според когото експертите трябва да кажат доколко СЕТА съответства на Българската конституция.

В учението „Бриз 2017“ участваха 20 бойни и спомагателни кораби и катери 1 подводница, 4 самолета, 2 вертолета и над 1700 военнослужещи от военноморските сили на България, Великобритания, Гърция, Италия, Полша, Румъния, САЩ и Турция, Втората постоянна група кораби на НАТО от силите за отговор на Алианса, както и служители от държавни организации, институции и ведомства.

Сред гостите бяха министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, командващият ВМС контраадмирал Митко Петев, командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, висшият команден състав, генерали и офицери от видовете Въоръжени сили, представители от американска, унгарска и румънска страна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България