Президентът на Еквадор Ленин Морено: Джулиан Асандж използваше посолството ни в Лондон като център за шпиониране

Снимка: Twitter

Джулиан Асандж многократно е нарушавал условията, при които му е било предоставено убежище и е използвал еквадорското посолство в Лондон като "център за шпиониране". С тези думи президентът на южноамериканската страна Ленин Морено обясни решението си да отнеме убежището на Асандж.

В интервю за в. "Гардиън" държавният глава заяви, че е получил писмено уверение от Великобритания, че човешките права на създателя на "УикиЛийкс" ще бъдат спазени и че той няма да бъде екстрадиран в държава, в която го грози смъртна присъда.

Миналият четвъртък Асандж беше изведен от еквадорското посолство от полиция , след като прекара 7 години затворен в сградата. основателят на "УикиЛийкс" може да получи присъда от 12 месеца затвор на Острова ако се докаже, че през 2012 г. е нарушил условията по гаранцията си, влизайки в дипломатическото представителство на южноамериканската страна. Асандж потърси убежище, след като трябваше да бъде екстрадиран в Швеция по обвинение в изнасилване, което той категорично отрича.

Сега австралиецът ще се бори да не бъде екстрадиран в САЩ, където е обвинен , че заедно с бившия военен Челси Манинг, е открадна и разпространил засекретена информация на от компютрите на американското правителство.

Решението на Ленин Морено да предаде Асандж на британските власти срещна сериозно негодувание в Еквадор. Предишният президент на страната Рафаел Кореа обвини Морено, че е станал "съучастник в престъпление, което човечеството няма да забрави" и описа настоящия държавен глава като "най-големия предател в еквадорската и латиноамериканската история". Арестът на Асандж дойде малко след като "УикиЛийкс" разкри, че братът на Морено има офшорна компания.

Пред "Гардиън" еквадорският държавен глава отрече този случай да е причина за ареста на австралиеца, но обясни: "Няма да приемем опита да бъде дестабилизирана нашата страна. Ние сме суверенна държава. Не можем да позволим на наша територия да бъде създаван център за шпиониране. Това нарушава всички международни закони".

Според Морено от посолството на Еквадор Асандж се е месил във вътрешната политика и на други държави.

Президентът също така обясни, че създателят на "УикиЛийкс" е причинявал доста главоболия на персонала в посолството. "Поведението му беше недопустимо. Той непрекъснато обиждаше персонала и и ги изнервяше. Имаше доста ниска хигиена, която навреди на здравето му", разказа Морено. Преди време испанският вестник "Ел Паис" твърдеше, че Асандж се е опитвал да кара скейтборд в сградата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят