Президентът на Малта се обяви за дипломация на грамотността

Юлия Цинзова подарява на президента Мари-Луиз Колейро Прека „Царството на славяните” от Мавро Орбини.

Г-жа Мари-Луиз Колейро Прека посети Столичната библиотека

Правителствена делегация от Малта, начело с държавния глава Мари-Луиз Колейро Прека, посети Столичната библиотека.

Гостите бяха посрещнати от директора на библиотеката г-жа Юлия Цинзова и дечица от детска градина „Брезичка”, които пяха и рецитираха на български, английски и малтийски език. Очарована от нашите деца, г-жа Мари-Луиз Колейро Прека целуна всяко едно дете и се обърна с послание към присъстващите видни интелектуалци и приятели на Столичната библиотека: „Страна, която цени книгите, е страна с душа. Те са важни за нашето развитие, за младите хора, за новите поколения. Нека си сътрудничим не само на политическо ниво, нека развиваме дипломацията на грамотността. Изключително вярвам на личните контакти – това ще направи нашите връзки устойчиви. Моите адмирации за вашата инициатива „Деца даряват на деца”! В скоро време в Малта започва проектът „Маратон по четене” – вместо да тичат, децата ще се състезават по количество и качество на четенето, за да обърнат внимание на спонсори да дарят средства за създаване на специални програми за деца със зрителни увреждания. Надявам се, че ще успеем да разпространим тази идея в целия Европейски съюз.”

В словото си тя представи дейността на Агенцията по грамотността в Малта, на фондации и други организации. В личен разговор с г-жа Цинзова членовете на делегацията уточниха подписването на бъдещи партньорства и съвместни проекти за ролята на грамотността и четенето.

Юлия Цинзова говори за дейността на ръководената от нея културна институция: „Столичната библиотека навършва 90 години през тази есен. Тя притежа 1 милион тома на различни езици. Надяваме се това посещение да бъде начало на едно много успешно партньорство!”

В края на визитата гостите разгледаха Дигиталния и Информационния център на библиотеката, както и изложба от оригинални произведения на изобразителното изкуство, от редки и ценни книги. Юлия Цинзова подари на Мари-Луиз Колейро Прека копие на най-старата книга в библиотеката „Царството на славяните” (1601) от Мавро Орбини, където за първи път е публикуван гербът на България.

Сред присъстващите на събитието бяха: Петя Ставрева (бивш евродепутат), Ваня Кастрева - началник на Столичния инспекторат по образование, писателите Георги Константинов, проф. Михаил Неделчев, Захари Карабашлиев, Марин Бодаков и др.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България