Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин: Тръмп може да получи Нобелова награда за мир

Южнокорейският президент Мун Дже-ин омаловажи перспективата да получи Нобелова награда за мир за историческата си среща със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, като каза, че тя може да бъде получена от Доналд Тръмп, предаде АФП, цитирана от БНР.

Разговорите между двамата лидери на границата между двете Кореи бяха приветствани като важна стъпка за намаляване на напрежението на полуострова и създадоха условия за среща на „четири очи“ между Ким и президента на САЩ.

Това бе едва третата среща между лидери на Южна и Северна Корея след края на войната през 1950-1953 г. Покойният баща на Ким – Ким Чен-ир, и починалите южнокорейски президенти Ким Те-чжун и Но Му-хен, имаха разговори съответно през 2000 г. и 2007 г.

За ролята си за първата среща Ким Те-чжун получи Нобел за мир през 2000 г. В поздравителен адрес днес неговата вдовица казва на Мун, че се надява той също да стане лауреат на тази награда при обявяването й през октомври.

„Президентът Тръмп може да получи Нобела. Всичко, от което се нуждаем, е мир“, заяви Мун в отговор.

В голямата британска букмейкърска къща „Корал“ Ким и Мун са фаворити за Нобел за мир с коефициент при залаганията 4/6, следвани от Тръмп и върховния комисар на ООН за бежанците - и двамата с коефициент 10/1.

Коментари

Задължително поле