Президентът нямал договорка с премиера за антикорупционния закон

Законопроектът за борба с корупцията в този си вид е един механичен сбор от нискоефективни до момента структури и няма да реши проблемите с корупционния модел на управление. Това заяви във Варна президентът Румен Радев.

"Има слухове, че  сме се договорили с премиера и че е предрешено предложеният проект да бъде приет. Истината е, че имаме консенсус за едно - че дирекцията "Корупция" трябва да бъде извън изпълнителната власт. Дотук!", категоричен бе Радев. И припомни, че винаги е настоявал, че има нужда от нов, единен и независим орган, който да затвори цикъла информация-сигнал-разследване-обвинение.

Президентът коментира и наложеното от него вето върху Закона за опазване на околната среда, което възмути бизнеса и много обществени организации. "Никога не съм бил против изграждането на важни инфраструктурни проекти, но това трябва да става по законен ред. И нето един законе не трябва да подкопава устоите на правовата държава. Не атакувам въведения ускорен срок, но вярвам, че законодателят ще създаде такива условия, че той да се спази и при двуинстанционен контрол", подчерта Румен Радев. Той защити назначение член на Комисията за защита от дискриминация Петър Кичашки, като посочи, че той ефективно защитавал правата на хората с увреждания и имал чисто съдебно минало. "Номинацията му заедно с други бе качена на сайта на президенството от 21 юли и до избирането му не беше подаден нито един сигнал, нищо не се каза. Редно е подозренията да се излагат по време на общественото обсъждане, а не след това, което ме навява на мисълта, че целта е друга - да се предизвика скандал", подчерта президентът.

Във Варна той бе гост на тържествата по случай 138-годишнината от създаването на ВМС. "Пожелавам на военните моряци никога да не забравят важната и отговорна мисия, с която са натоварени, да носят с гордост службата и да утвърждават нашия статут на морска държава. Пожелавам им нова техника, ресурси и условия за пълноценна подготовка и достойно заплащане - нещо, за което работя от началото на своята кампания. Надявам се, че правителството ще изпълни своите ангажименти", заключи Румен Радев.

Коментари

Задължително поле