Президентът нямал договорка с премиера за антикорупционния закон

Снимка: Даниела Фархи

Законопроектът за борба с корупцията в този си вид е един механичен сбор от нискоефективни до момента структури и няма да реши проблемите с корупционния модел на управление. Това заяви във Варна президентът Румен Радев.

„Има слухове, че  сме се договорили с премиера и че е предрешено предложеният проект да бъде приет. Истината е, че имаме консенсус за едно – че дирекцията „Корупция“ трябва да бъде извън изпълнителната власт. Дотук!“, категоричен бе Радев. И припомни, че винаги е настоявал, че има нужда от нов, единен и независим орган, който да затвори цикъла информация-сигнал-разследване-обвинение.
Президентът коментира и наложеното от него вето върху Закона за опазване на околната среда, което възмути бизнеса и много обществени организации. „Никога не съм бил против изграждането на важни инфраструктурни проекти, но това трябва да става по законен ред. И нето един законе не трябва да подкопава устоите на правовата държава. Не атакувам въведения ускорен срок, но вярвам, че законодателят ще създаде такива условия, че той да се спази и при двуинстанционен контрол“, подчерта Румен Радев. Той защити назначение член на Комисията за защита от дискриминация Петър Кичашки, като посочи, че той ефективно защитавал правата на хората с увреждания и имал чисто съдебно минало. „Номинацията му заедно с други бе качена на сайта на президенството от 21 юли и до избирането му не беше подаден нито един сигнал, нищо не се каза. Редно е подозренията да се излагат по време на общественото обсъждане, а не след това, което ме навява на мисълта, че целта е друга – да се предизвика скандал“, подчерта президентът.
Във Варна той бе гост на тържествата по случай 138-годишнината от създаването на ВМС. „Пожелавам на военните моряци никога да не забравят важната и отговорна мисия, с която са натоварени, да носят с гордост службата и да утвърждават нашия статут на морска държава. Пожелавам им нова техника, ресурси и условия за пълноценна подготовка и достойно заплащане – нещо, за което работя от началото на своята кампания. Надявам се, че правителството ще изпълни своите ангажименти“, заключи Румен Радев.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. ОТ ИЗКАЗВАНИЯТА НА ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТА ЧЕСТО СТАВА ЯСНА ЕДНА НЕ ДОБРЕ ПРИКРИТА ДВОЙСТВЕНОСТ !!! ТОВА Е СЛЕДСТВИЕ ОТ ЖЕЛАНИЕ ДА СЕ ЗАПАЗИ ЖИВОТА НА АГНЕТО И ВЪЛКЪТ ДА БЪДЕ СИТ!!!.ВЪПРОСЪТ Е КОЛКО ВРЕМЕ ТАКАВА ДИПЛОМАТИЧНОСТ МОЖЕ ДА ОБСЛУЖВА ДВЕ ПРОТИВОПОЛОЖНИ ПЛАТФОРМИ – НА ГЕРБ И БСП !?

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.