Президентът: Правителството да гарантира, че няма орязване на бойните възможности на новия изтребител

Очаквам правителството да гарантира, че няма орязване на бойните възможности според заявеното от нас и българските данъкоплатци няма да дават парите си на хаос. Това коментира президентът Румен Радев относно договора със САЩ за покупка на изтребители F-16 пред журналисти на Националното тактическо учение „Ответен удар 2019“ на полевия учебен полигон „Ново село“.

„Всяко „мърдане“ надолу и орязване на този пакет вече води до невъзможност за реализация на оперативните възможности на самолета“, предупреди Радев и добави, че всеки момент очаква параметрите на предложението на американската страна.

„Най-важното в този проект, което често се пропуска, и не се разбира докрай е, че не самият самолет е важен, а цялостният хомогенен пакет “, подчерта Радев.

„Пакетът се състои от самолета, оборудването, въоръжението, допълнителното оборудване към самолета, наземното оборудване, което е огромно и обучението на личния състав“, уточни той.

По думите му българските ВВС и Министерството на отбраната са разработили един много добър хомогенен пакет, максимално „изстискан“, на минимум, но гарантиращ надеждни способности и оползотворяване на бойните възможности на самолета.

Коментари

Задължително поле