Президентът Радев в ИИКТ към БАН: България се позиционира на световната иновационна карта

България с това, което сте направили, се позиционира на световната иновационна карта, каза президентът Румен Радев, който днес посети Института по информационни и комуникационни технологии към БАН /ИИКТ-БАН/, предава БТА.

Държавният глава се запозна с работата на учените по проекти, ръководени от института, както и с възможностите на високопроизводителните изчислителни системи /суперкомпютър/, ситуирани в изградения към института Център за върхови постижения. Там се занимават с обработка на големи масиви данни /Big Data/, изкуствен интелект, отделят специално внимание на новите методи в областта на сигурността. Съставът е от 105 души, научната програма включва работа по 100 проекта. Суперкомпютърът "Авитохол" е първата система от такъв мащаб в България и водеща в региона.

На световната иновационна карта е в ход свирепа конкуренция. Лидерите на големите държави осъзнават все повече, че мощта на една съвременна държава вече не е само индустриализацията, а се изразява с информационния и комуникационния потенциал на тази държава. Способността да събираш огромна по обем информация, да можеш да я преработиш, и то по важни критерии, да пресееш фалшивата от истинската, и алгоритмите, с които тя да се превърне в знание, което да можеш да употребиш преди другите, - това е тайната на икономическия успех в съвремието ни, на сигурността, отбеляза президентът Радев, като добави, че научната дейност в ИИКТ към БАН е в крак със световните тенденции.

Наличието на такъв институт за информационни и комуникационни технологии, на център за върхови постижения, е заявка за големи амбиции. Тези амбиции не трябва да се затварят тук, в България, те имат бъдеще в дълбока интеграция с европейските и световните подобни структури, посочи държавният глава.

Радев отбеляза, че в света има стремеж към технологично превъзходство, който води към политическа доминация, и България трябва да бъде част от този процес, заедно със съюзите, в които членуваме. Той говори пред присъстващите и за дейността на президентската институция като партньор в усилията за засилване на научния ни потенциал.

С лидерите на две държави сме обсъдили лично и сме в комуникация за създаване на центрове за научни и приложни изследвания в България, с които ИИКТ може да си партнира ефективно, отбеляза президентът.

Бъдещето е в интеграцията ни, каза Румен Радев и напомни за свои инициативи, чрез които да може не само военната ни индустрия, но и научните ни звена да се запознаят с механизмите, по които могат и трябва да участват в Европейския фонд за отбрана, където по програмата за Постоянно структурирано сътрудничество в областта на отбраната ще бъдат заделяни все повече средства. Трябва да осигурим средства и интеграция, и участие на българската наука и капацитет в тези европейски проекти, посочи Радев.

В светлината на отминалата среща на върха на НАТО в Лондон, президентът отбеляза, че се открояват седем основни групи технологии, в които алиансът ще инвестира сериозно в бъдеще. По всички тях вие имате потенциал тук, става въпрос за данните като стратегически ресурс, за автономни системи, изкуствен интелект, системи в космоса, био- и нанотехнологии. Имаме съвпадение на областите, въпросът е да направим така, че вие да имате много по-голямо участие, посочи Радев.

Той припомни позицията си на лидерската среща на НАТО, че не вижда бъдещето на алианса като членове, които се делят на производители и купувачи на военно оборудване, а като бъдеще на партньори, които заедно градят отбраната си, развиват технологии и произвеждат. България трябва да се бори, да прави така, че не само да декларира лоялност, не само да декларира, че ще плаща и ще купува, но и трябва да присъства в тези дебати като инициатор и генератор на конструктивни идеи, които да отстояват националния ни интерес, но и да укрепват единството на съюзите, в които членуваме, заяви държавният глава.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България