Президентът Радев: Дарителството е ценност, която младите хора трябва да следват

Дарителството е ценност, която младите хора трябва да следват, защото то е и критерий за цивилизоваността на едно общество. Дарителството е спойка между различните социални слоеве и израз на надежда за бъдещето и просперитета на една нация. Това заяви президентът Румен Радев при откриването на церемонията по връчването на дванадесетите годишни награди "Най-голям корпоративен дарител" за 2017 г., на която беше домакин днес. Това съобщиха от пресслужбата на държавния глава.

Румен Радев отличи с Почетна грамота на Президента на Републиката образователната програма на Българския дарителски форум „Научи се да даряваш“ за принос в развитието на културата за дарителство сред младите хора в България. Програмата е насочена към учениците от 1 до 12 клас, като има за цел да ги запознае и приобщи към принципите на дарителството и доброволчеството.

„Знаем колко е важно младите хора да осъзнават и да имат култура за даряване. Искам да поздравя всички компании и фондации, които участват в програмата „Научи се да даряваш“ с лектори, защото личният пример за изграждането на такъв модел на поведение е от изключителна значимост“, добави Румен Радев и благодари на всички, които са направили своя избор да развиват културата на корпоративната социална отговорност, да стоят твърдо зад тези ценности и да работят активно за формирането на дарителската среда в България.

В приветствието си държавният глава подчерта още, че дарителството има дълбоки традиции у нас, а българинът е дарител по дух и по съвест. „Можем да посочим много примери за хора с различни професии, социално положение, образование, но обединени от обща кауза и завещали на България читалища, училища, университети, болници и библиотеки“, заяви президентът и допълни, че в нашето динамично съвремие имаме нужда да се обръщаме към благородния жест на дарителството, защото то не е просто акт на предоставяне на материални и финансови средства, а нещо много по-голямо.

Конкурсът на Българския дарителски форум отличава компаниите в страната, които реализират обществено значими каузи и инвестират средства, време и доброволен труд на служителите си. Наградите “Най-голям корпоративен дарител“ се връчват в още четири страни от Централна и Източна Европа и насърчават налагането на стандарти за отговорно, ефективно и прозрачно корпоративно дарителство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България