Президентът Радев: Мисля, че има сериозен системен проблем, затова инициирах дебатите за промяна на Конституцията

Снимка: Денислав Стойчев/ Архив

Аз мисля, че имаме сериозен системен проблем. Затова инициирах тези дебати за промяна на Конституцията, това каза президентът Румен Радев в интервю за предаването „Годината“ по "Дарик". "Конституцията за мен е ясна и походът към правова държава не може да започне с погазване на Конституцията, няма как да го направя. За това подписах указа за Иван Гешев. За мен е важно да има този дебат. Някои чакат президентът да каже какво да промени и ние да коментираме. Аз искам да направим обратният процес, как го виждат като проблеми, като възможна промяна и академичната общност и обществото и НПО. Как го виждат тримата големи в съдебната система, как го вижда прокуратурата, как го виждат политическите партии, изпълнителната власт", каза още президентът.

"Да се проведе този широк дебат да се очертаят проблемите и необходимите промени. Трябва да бъдем много внимателни, защото в Конституцията не трябва да се произволно. Това е много сериозна материя, преместването на една дума може да има дългосрочни последствия. Трябва да има един добър анализ на риска. За мен трябва да има промени, защото тази Конституция постиган ли заложеният е него проект за демократична правова държава. ако погледнем показателите ние не сме постигнали този проект. Трябва да си зададем въпросите къде не успяваме въпреки тази демократична Конституция", добави Радев.

"Според нея трябва да има разделение на властите, но на практика няма. Според нея трябва съдебната власт да бъде независима, но тя не е. бариера ли е срещу авторитаризма, не е бариера. Дава ли защита на правата на хората, не, не ги дава. Има много въпроси, които трябва да дебатираме и да търсим промяна, която ще изведе България от това състояние. До момента и от академичната общност и от НПО има много добър анализ, има добри и рационални предложения. Аз не бързам да давам някакви конкретни предложения. В началото на януари продължаваме с консултациите. Както казах с тримата големи, ще поканя и министъра на правосъдието. От там нататък политическите партии.", посочи държавният глава.

Той уточни, че няма да има обща среща, защото те водят до лични отношения. "Искам всеки да си каже каквото мисли. В същото време с хората от академичната общност и от НПО, те изразиха желание да обсъждат в работни групи в президентството. Ще работим и с тях, за да стигнем до рационално предложение. Задължително трябва да е следващата година, трудна е материята, но тя не може да се точи във времето. Аз ще предложа промени в Конституцията, защото тя не може да изпълни в искания обем замисъла в нея. Това означава, че ще бъде разгледан и един по-широк обхват на Конституцията, не само главният прокурор, не само съдебната власт, но и правата на гражданите и други механизми, които да гарантират развитието на България като демократична държава", допълни още той. Радев отбеляза, че смята да предложи промяна в индивидуалната конституционна жалба.

Думата на 2019 г. е безветрие. Мисля, че това е олицетворение на липсата на промени във въздуха, който дишаме, така и в управлението на държавата. Много бих искам да кажа, че е демокрация , но аз не виждам промяна в управлението, заяви президентът.

Радев коментира и изборите, които се проведоха в страната ни тази година. "Ако четете социологическите изследвания от местните избори има някои показват, че хората не вярват, че със своите действия могат да предизвикат промяна. Най тежкото последствие е загубата на доверие. Особено ако вземем последните местни избори", каза още той. "Много са слабостите и аз свиквах заседания на ЦИК, на институции и преди и след изборите. Това е силно тревожно, един огромен брой недействителни бюлетини 15-20%, а се приема, че 3% е прага за недействителни бюлетини по европейските стандарти. Купен корпоративен вот, неактуализирани избирателни списъци на много места", добави държаният глава.

"Всички тези проблеми изискват нашето внимание, това е удар по демокрацията. Ще покана още през януари изпълнителната власт и парламентарните партии в парламента, за да обсъдим някои важни стъпки. Няма да бързам с Консултативен съвет, ще направя такъв ако видя че не се вземат мерки. Този път трябва да постъпим като цивилизована държава преди следващите парламентарни избори. Шест месеца преди тези избори всичко трябва да е установено. Ако има законови промени да бъдат приключени , да да се актуализират избирателните списъци и най-важното да бъдат доставени машини за машинно гласуване", обясни още президентът.

По думите му това е мярката срещу манипулацията при отчитане на резултатите. "Ако върнем лента обратно, март 2021 имаме избори, връщаме 6 месеца, ако върнем 9 месеца за обществена поръчка. Означава, че януари месец трябва да се пусне поръчката за закупуване а в бюджета за 2020 г. няма такава позиция. Българският бюджет е аморфно понятие, че правителството може да бръкне в него и да извади няколко милиарда. Това е порочна практика. Законодателят трябва да вземе решение за дистанционно гласуване, не може да се хвалим че сме държава с дигитализация и да се страхуваме от такова гласуване", допълни Румен Радев.

Коментари

Задължително поле