166 снегорина чистят софийските улици

Отмениха бедственото положение в община Баните

Сирия се рекламира като туристическа дестинация

Хванаха шофьора, който прегази мъж край Нови Искър и избяга

Близо 100 000 лв. са събрани за доизграждането на храма във ВТУ Почетоха Деня на Свети Евтимий, Патриарх Търновски

Австралия приветства експериментален спасителен дрон В проекта са инвестирани стотици хиляди долари

През обектива на „Труд“: Как Борисов и Меркел отговарят на медиите (СНИМКИ)

Синдикатите срещу поскъпването на тока, предвиждат фалити КНСБ и КТ „Подкрепа“ излязоха със съвместна позиция в подкрепа на работодателите

Борисов отговаря на „Труд“: Лидерите от Западните Балкани трябва колкото се може по-бързо да покрият критериите за членство в ЕС

ЦСКА бие с голове на новите

Гледайте НА ЖИВО пресконференцията на Борисов и Меркел

Меркел отговаря на „Труд“: Подкрепяме България за Шенген, но не мога да кажа точна дата за присъединяване Възлагаме големи надежди на българското председателство, каза германският канцлер

Ердоган обяви началото на турската военна операция в сирийския град Африн

Вучич към сърбите в Косово: Останете тук, не напускайте домовете си, ще ви помагаме

Президентът Радев на натовското учение в „Ново село“: Благодаря за готовността ви да отговорите на всяка нова потенциална заплаха срещу мира

Снимки: Пресслужба на президентството

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев присъства днес на финалния етап от учението на френския Корпус за бързо реагиране „TRIDENT JAGUAR 2017“, което се провежда на полевия учебен полигон „Ново село“.

„Отлично разбирам каква сложна комуникационна техника е разположена тук и какви усилия отнема получената информация да бъде изпратена до своето предназначение. Благодаря ви за това, че сте тук като част от НАТО, за вашата ангажираност в работата, която вършите, както и за готовността ви да отговорите на всяка нова потенциална заплаха срещу мира и нашите ценности“, заяви държавният глава в приветствието си към участниците в учението, цитиран от пресслужбата на президентството.

Учението на Корпуса за бързо реагиране на Франция „TRIDENT JAGUAR 2017“ започна на 8 март тази година и в него участват близо 1 000 военнослужещи от 25 държави. То е финален етап от процеса на сертификация на многонационалния щаб на корпуса като щаб на съвместните сили на Алианса в съответствие със структурата на силите на НАТО през 2017 година и включва три учения: „CITADEL RANGER 2016“ – проведено през септември 2016 г. в Норвегия, „CITADEL BONUS“ – проведено във Франция и Полша през ноември 2016 година, и „TRIDENT JAGUAR 2017“ – в България и Норвегия.

„TRIDENT JAGUAR 2017“ има за цел да демонстрира способността на Щаба на Корпуса за бързо реагиране – Франция да планира и провежда малки съвместни операции в отговор на кризи извън условията на Член 5 от Вашингтонския договор и потвърди готовността на командната структура да действа като Щаб на съвместни сили на Алианса, готов да отговори на кризи или възникващи заплахи на границите на НАТО и извън Алианса.

По време на учението беше проверена системата за командване и управление на щаба и неговата способност да ръководи действията на подразделения, с големина на бригада, развърнати в Норвегия. Френските формирования – 4-та въздушнопреносима бригада и 6-та лекобронирана бригада, и съюзните сили от 4-та механизирана бригада на Канадските въоръжени сили, проведоха подготовката си под командването на Щаба на Корпуса за бързо реагиране – Франция при сценарии на действия с висока интензивност.

Сред гостите, които наблюдаваха учението на полигона „Ново село“ бяха министърът на отбраната Стефан Янев, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, висшият команден състав, генерали и офицери от видовете Въоръжени сили, командирът на френския Корпус за бързо реагиране генерал-лейтенант Тиери Корбе, заместник-командващият Съюзното командване на НАТО по трансформацията адмирал Манфред Нилсън, военни аташета, акредитирани в страната ни.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. тоз не само, че дълбае наследеното от плевнелиев, а и зае ибрика на боко да подмива…

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.