Президентът Радев: Срещите за нов главен прокурор са в отговор на обществените очаквания

Снимка: Пламен Стоименов/Архив

Президентът Румен Радев коментира свиканите от него консултации преди избора на главен прокурор. Той увери, че разговорите му не са били за обсъждане на определени личности, а в отговор на обществените очаквания за ясни критерии и прозрачност. Държавният глава беше гост на дипломирането на 25-тия випуск на Американския университет в Благоевград.

"Не каня магистрати вкъщи или на тайни вечери, не настоявам за имена, а за законност". Така президентът Румен Радев коментира проведените консултации с представители на съдебната и изпълнителната власт за критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор.

"Мисля, че тези консултации отговарят на обществените очаквания за ясни критерии мотивирани предложения и прозрачни процедури при избора на нов главен прокурор. Защото обществото ни очаква някаква справедливост, очаква реална борба с корупцията затова и всички институции ангажирани с този избор трябва да осъзнават и да не забравят високата обществена отговорност."

Президентът коментира и хода на преговорите за купуване на нови изтребители F-16, като подчерта че в този важен за страната ни проект не е трябвало да се подхожда "с лозунги и заклинания, а с реални аргументи".

"Правителството прие българите да плащат при неясни условия и да плащат повече, но не казва колко защото виждате, идват избори. Силно се надявам правителството, в стремежа си да намали цената, да не посяга на целостта на пакета и способностите защото това ще обезсмисли целия проект."

Държавният глава се включи в тържествената церемония по дипломиране на 25-тия випуск на Американския университет в България и пожела на завършващите бакалаври и магистри от 17 държави да не спират да преследват мечтите си.

Коментари

Задължително поле