Зам.-министър Кръстева: През пролетта започваме изготвянето на Стратегическия план по новата ОСП

Президентът Радев изразява съболезнования на Франк-Валтер Щайнмайер по повод нападенията в Ханау

В 52 населени места ще ваксинират птиците срещу нюкясълска болест

Прокуратурата разследва как отровата, убила Стефан от Кардам, е попаднала в дома му

Иран съобщи за три нови случая на заразени с коронавируса

Тръмп издигна нов шеф на US разузнаването

МВнР потвърди: Българин е сред загиналите при стрелбата в Германия

Активисти от ВМРО искат четири емблематични храма във Велико Търново да станат действащи Инициаторите настояват средновековната църква "Свети Спас" да бъде възстановена като Музей на иконата

Премиерът Борисов: Обединителят на нацията да преценява с кои хора се сдружава и прави поход

Сърби търсят летни ваканции в Банско Идват заради фестивали, планински турове и спа почивки

Зам.-министър Бойко Пенков: Има пълна готовност на здравните власти за борба с коронавируса

Новият стар областен на Видин встъпи официално в длъжност

Правят сайт за Наредба Н-18

Президентът Радев: Младежката непримиримост ни е необходима

Започват състезанията за „Ученическа купа Варна 2020“

Президентът: Ще работим за още по-тясно партньорство с Беларус в сферата на икономиката, туризма и образованието

България ще работи за още по-тясно партньорство с Беларус в сферата на икономиката, туризма и образованието. Това заяви държавният глава Румен Радев на среща на „Дондуков“ 2 с министъра на външните работи на Република Беларус Владимир Макей. По думите на президента разширяването на партньорството на Беларус с Европейския съюз предоставя отлични възможности и за последващо всестранно развитие на сътрудничеството с България.

Посещението на Владимир Макей в България е първа официална визита на министър на външните работи на Беларус от установяването на дипломатическите отношения между двете страни. Това по думите на държавния глава Румен Радев е силен знак за взаимното желание да бъде внесена нова динамика в двустранните отношения. „Потенциалът на нашите отношения е много по-голям от това, което постигаме в момента – и като търговски обмен, и като инвестиционно и търговско-икономическо сътрудничество“, подчерта президентът.

Като перспективни области от взаимен интерес бяха откроени информационните технологии, електрониката, земеделието и производството на храни, туризмът, образованието и ремонтът на отбранителна техника. В периода януари – ноември 2019 г. стокообменът между двете страни е нараснал с 6,9% в сравнение със същия период за 2018 г. и е на стойност 73,8 милиона щатски долара. За периода януари – ноември 2019 г. броят на туристическите визити на белоруски граждани в страната ни е 73 790.

Президентът отбеляза приноса на България в рамките на ЕС за отпадане на голяма част от наложените санкции спрямо Беларус. По думите на Румен Радев облекчаването на визовия режим между ЕС и Беларус ще допринесе както за развитието на туризма, така и за икономическите контакти и образователния обмен. Според президента с качественото образование, което предлагат българските университети, и най-доброто съотношение между цена и качество в Югоизточна Европа, България е привлекателна за хиляди чуждестранни студенти.

На срещата беше подчертано и че България и Беларус споделят културна и духовна близост и това е солидна основа за последващото развитие на приятелските двустранни отношения.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.