Премиерът Бойко Борисов: Контрол ще осигури повече пари за ТЕЛК

По-строг контрол над 1,7 млрд. лв. за социални плащания, ще гарантира правилна насока на средствата

Предложенията за промени в начина на работа на ТЕЛК-комисиите у нас, целят да се направи така реформа, че да остава повече ресурс за хората с увреждания. Това заяви премиерът Бойко Борисов в Министерския съвет в сряда по повод провелия се многохиляден национален протест на хората с увреждания. По различни данни в него участие са взели между 4000 и 6500 души.

1,7 млрд. лв. отиват за социални плащания за хора с увреждания и един по-добър контрол над разходването на тези средства ще е от полза за всички, посочи министър-председателят като призова страните за диалог.

Борисов припомни, че има споразумение с коалиционните партньори да се направи всичко възможно да се преустанови източването на средства за хора, които злоупотребяват. Според него за затягане на контрола трябва да се използват всички ресурси на държавата.

От години работим прекрасно с всички организации, представляващи хората с увреждания и те са наши

съюзници, увери премиерът.

Във вторник по негово разпореждане предлаганите промени  в системата за медицинската експертиза – ТЕЛК комисиите, бяха изтеглени от Министерство на здравеопазването. Въпреки това 18 неправителствени организации проведоха протест вчера с искания за възможности за работа и включващо образование, условия за достоен и пълноценен живот, достъп до архитектурна, транспортна и комуникационна среда, интеграционните добавки на хората с увреждания да са обвързани с минималната работна заплата. Страховете им са, че промените ще орежат инвалидните им пенсии и ще ограничат възможността им да работят.

Вицепремиерът Валери Симеонов вече е започнал съвместна работа с екип от различни експерти и министри. Целта е не да се ощетяват хората с реални проблеми, а пресичайки фалшивите ТЕЛК решения и източването на финанси, да остане за тези, които действително имат нужда.

През следващите дни министрите на здравеопазването и на социалната политика, както и вицепремиерът ще проведат срещи с протестиращите, за да обсъдят с тях точка по точка исканията им и възможностите за решения на проблемите в сектора.

Красимир

Каракачанов:

Трябва да се следят

решенията на комисиите

Темата с реформата в системата на ТЕЛК да бъде подложена на широко обсъждане, докато се постигне обществено съгласие. Това заяви в позиция по случая вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Той се обяви за затягане на контрола при издаването на решения за инвалидните пенсии

По думите му трябва да се въведе електронно досие и електронна здравна карта, както и т.нар. обслужване на едно гише, чрез които лесно може да се контролира целият процес. “Промените трябва да се направят така, че да бъде засилен контролът както на отпусканите средства, така и на самата процедура по определяне на здравния статус и нетрудоспособността на болните. Това не означава отнемане на парите на хората с реални увреждания, а спирането на парите към онези, които лъжат държавата”, категоричен е Каракачанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика