Премиерът Бойко Борисов разпореди: Болниците с максимална мобилизация за COVID-19 (обзор)

Снимка: Пресслужба на Министерския съвет
Премиерът Бойко Борисов свика работно заседание на Националния оперативен щаб и бе категоричен, че всички болници трябва да засилят капацитета си за прием на болни с коронавирус.

Презапасете се с облекла, с маски, очила, заяви министър-председателят

Следят клъстерите

Премиерът Бойко Борисов свика работно заседание на Националния оперативен щаб с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и разпореди болниците да имат максимални наличности на защитни средства, тестове за COVID-19 и допълнително средства по клиничната пътека за лечение на заболяването.

Борисов е категоричен, че най-важното е засилването на капацитета на болниците с интензивни легла, така че да бъдат в готовност при необходимост. “Презапасете се с облекла, с маски, очила. Всичко трябва да е достатъчно и предостатъчно”, заяви Борисов.

Министър-председателят разпореди на министър Ананиев да проведе допълнително разговори с Националната здравноосигурителна каса и с Българския лекарски съюз относно заплащането на тестовете и клиничната пътека за COVID-19, за да имат болниците достатъчно финансиране. Само преди ден шефът на УМБАЛСМ проф. Асен Балтов заяви, че очакванията са от 650 лева пътеката да стане 1200 лева.

“Няма специалист, който да каже, че този бич на съвремието ще отмине”, посочи Борисов. В тази ситуация по думите на Борисов е особено важно да се следи заболеваемостта в клъстерите и да продължи контролът върху мерките.

Връщат мерките, ако не се спазват правилата

Огнища и дифузно разпространение в страната

“Искаме да не пречим на нормалния живот и хората да могат да бъдат на стадионите, но ако хората не спазват мерките, ще ни принудят да върнем мерки, които не са желани от никого”, каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Пред БНТ той посочи, че когато има огнища, има възможност и за дифузно разпространение на заразата. По думите му в момента едва около 20% от заразоносителите имат някакви симптоми и то такива, каквито не налагат болнично лечение.

“На практика не повече от 4-5% достигат до болница. Повечето тестове, които в момента се правят, са по инициатива на работодател, община или организация, което не е препоръчително, допълни Кунчев.

Коментари

Задължително поле