Премиерът Бойко Борисов с прогноза: Магистрала „Хемус” готова до 4 години (обзор)

Борисов отбеляза, че усилено се работи и по други участъци от трасето на “Хемус”.

Трасето между Ябланица и Боаза струва 66 млн. лв.

Пристигна с хеликоптер за клетвата в НВУ

Ако сме така стабилни, при този ръст на икономиката и приходи, в рамките на 3-4 години ще свършим магистралата. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който откри новия участък от 9,3 км от АМ “Хемус” между Ябланица и Боаза. Заедно с него на инспекцията бяха вицепремиерите Томислав Дончев и Красимир Каракачанов, министрите Владислав Горанов и Петя Аврамова.

“Най-големият ми грях е, че научих в България да се кара без пари”, коментира Борисов.

“Виждате какви двойни мантинели, какви огради за сигурност. Това е едно изключително съоръжение. И продължаваме с нова сила. За мое най-голямо съжаление въобще нямаше проект за “Хемус”. Никога не е мислено да се развива инфраструктура в България”, каза той.

Изграждането на откритото днес трасе стартира в края на март 2018 г. и завърши близо 6 месеца предсрочно. Инвестицията е за 66 млн. лв. с ДДС като средствата са от държавния бюджет.

“Като дойдох за първи път тук, беше ливада и планина. Година и половина, шест месеца по-рано, това вече е едно изключително съоръжение, за което българските строители имат много какво да разказват”, изтъкна премиерът.

Няма сила, която да спре бежан­ците да навлязат на територията на Европа. Така Борисов коментира изявлението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че ще отвори “границите към ЕС за сирийските бежанци”. България има перфектни отношения с Турция, посочи той.

По-късно двамата с Каракачанов кацнаха с хеликоптер в двора на Националния военен университет “Васил Левки” във Велико Търново, за да присъстват на клетвата на първокурсниците.

“С носталгия си спомням деня, в който аз полагах клетва, след това командвах взвод, рота. Тогава гледах към трибуната и завиждах на тези, които са горе. Трябва да ви кажа, че сега с министъра на отбраната и с колегите се усмихваме, но всички бихме си разменили местата с вас”. С такива думи се обърна премиерът Борисов към курсантите от НВУ и допълни, че за тази година за отбрана се влагат 4 млрд. лв.

Коментари

Задължително поле