Трима за България в Деня на победата

Проблеми пред страната в предизвикан от 9-ти май коментар

Премиерът в оставка Бойко Борисов, президентът Румен Радев и посланикът на Русия у нас Н. Пр. Елеонора Митрофанова отбелязаха Деня на Европа и 76 години от края на Втората световна война станаха. 9 май стана повод да коментират как виждат България в следващите месеци.

За премиера в оставка акцентът е България, която намира място в европейските постижения и на фона на пандемията ще получи милиарди левове по Плана за възстановяване и устойчивост, които ще бъдат от голяма полза за премахването на щетите от глобалната криза и развитието на страната.

За президента фокусът са датите 11 май, а след това 11 юли - след първата трябва да излъчи служебния кабинет, а след втората - въпросното правителство да е организирало и провело предсрочните избори.

И докато двамата спорят за разходването на средства за вота през лятото, идва оценката на Н. Пр. Елеонора Митрофанова. Тя отбелязва, че за Русия ние сме малка страна, която трябва да се развива, затова те подхождат към нас философски и с разбиране.

Премиерът Бойко Борисов: Щяхме да фалираме с това шоу в парламента

България има все по-значим цял в европейските постижения

“Европейският съюз е най-доброто място за живеене в света и съм горд, че България има все по-значим дял в общите европейски постижения”, написа премиерът Бойко Борисов във фейсбук по повод Деня на Европа.

“Отбелязваме и 76-ата годишнина от победата над нацизма. Почитаме паметта на жертвите на ужасяващата война, която даде на човечеството най-мрачните уроци. И помним предупреждението на историята - че политиците с власт могат да поведат обществата както към техния възход, така и към общочовешки трагедии. Затова днес сме длъжни да подхождаме с разум и отговорност - за да гарантираме завещания ни мир и да постигаме прогрес”, посочва Борисов.

“В последните години положихме много усилия, за да бъде страната ни достоен и активен член на ЕС. Наш дълг като част от Обединена Европа е да развиваме нейната сила, основана на мир, свобода и солидарност. Именно благодарение на своята солидарност Европейският съюз е на път да изпрати в историята пандемията”, отбелязва премиерът и добавя, че когато е било най-трудно държавите членки са си помагали.

“В началото на миналата година България успя бързо да реорганизира производството си, така че да започне да произвежда защитни средства, обезпечавайки своите нужди и предлагайки подкрепа на други държави. Тази година очакваме общо 14 милиона дози ваксини срещу COVID-19 - достатъчни, за да бъдат имунизирани всички български граждани”, уточнява Борисов.

Преди ден, след срещата между евролидерите в Порто, в която участва онлайн, премиерът коментира ситуацията в страната - “По 19 млн. лева на ден струва това шоу в парламента. Хубаво, че го закриваха, защото с това шоу щяхме да фалираме”.

Президентът Румен Радев: Служебният премиер ще е българин, мъж

Указ се чака във вторник - 11 май

Ще направя всичко възможно по най-бързия начин да бъде назначено служебно правителство. Това заяви президентът Румен Радев, след като взе участие в честванията по случай Деня на Европа и отбелязването на 76 години от края на Втората световна война в Европа. По думите му на датата 9 май отбелязваме две важни събития, променили завинаги съдбата на Стария континент и на света - “Историята на европейското обединение ни учи, че то е постижение на прозорливите”, посочи той.

Във връзка със ситуацията у нас, Радев заяви, че “служебното правителство има много кратък времеви мандат. Очакванията към него са огромни, отговорностите са големи. Въпрос на баланс е да се намери най-добрият екип, който да се съчетае по оптимален начин, така че да изпълни тази трудна задача”.

Той не пожела да разкрие кои ще са хората в служебното правителство. За бъдещия служебен премиер лаконично отбеляза само, че ще е “българин, мъж”.

Указ за разпускане на парламента, насрочване на избори и назначаване на служебно правителство ще има най-вероятно във вторник. “За да имаме избори на 11 юли, на 4 юли категорично не можем, защото няма такава ЦИК, която да се справи с това предизвикателство и нарушаваме всички хронограми. За да имаме избори възможно най-рано - на 11 юли, трябва да изчакаме поне 11 май, за да издам указ за назначаването на служебно правителство”, каза още Радев.

“Сегашната корупция ни излиза най-скъпо от всичко - по-скъпо от избори, по-скъпо от харчовете за Народно събрание. Тя е в огромни размери и с нея трябва да се борим”, така той коментира думите на премиера в оставка Бойко Борисов от събота, че докато Европа пести, България харчи милиони на ден за Народно събрание, което е по-добре, че вече е закрито.

Руският посланик Н. Пр. Елеонора Митрофанова: Отношенията ни са в период на дипломатическо противопоставяне

Дано следващите избори дадат възможност за коалиционно правителство

“Политическата ситуация в България е наистина сложна, вие сте парламентарна република, това е доста сложна форма, тя може би е най-логична за богати страни с устойчиви механизми и партийни системи. Струва ми се, че това е резултат на все още неукрепнала партийна система в развитие, надявам се следващите избори да дадат възможност за коалиционно правителство. Макар че в условия на криза е опасно, когато има политически бури”. Това заяви в интервю за бТВ руският посланик у нас Н. Пр. Елеонора Митрофанова.

“Ние подхождаме философски и разбираме, че България е малка страна, трябва да се развива, че ЕС дава определени средства и помага. Но не мисля, че заради това трябва да се принасят в жертва отношенията с Руската Федерация”, коментира тя. Според нея между Русия и България няма идеологически конфликт, но отношенията им в последните две години могат да бъдат определени като период на дипломатическо противопоставяне.

“Гоненето на дипломати е непонятно и без доказателства. Това беше предшествано от период на разцвет - имаше визити на Радев, на Борисов, Медведев. Всичко изглеждаше чудесно. Но - мисля, че това не се хареса в парадигмата на тази блокова система. И след американска визита от правоохранителната система започна гоненето на дипломати”, смята дипломатът.

Руският посланик посочи, че Русия приема избора на България да е член на ЕС и НАТО, но е против алиансовата групова солидарност да пречи на прагматичното сътрудничество с останалия свят. Според нея в момента се води геополитическа битка между сили, които искат многополюсен свят и такива, които искат еднополюсен свят. По думите ѝ понятия като демокрация и права на човека се използват да се подчинят определени страни.
Според Митрофанова газопроводът “Балкански поток” дава възможност България да бъде газифицирана, а отказът от АЕЦ “Белене” не е най-правилно решение. Посочи още, че никой не е искал да трови Сергей Скрипал, медиите преувеличава подкрепата за Алексей Навални, а руските учения на границата с Украйна са били демонстрация на сила, която е имала ефект.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения