Премиерът Борисов: Благоевград и още четири общини вече имат депо за 100 години напред (ВИДЕО)

Новите заводи и новите работни места са начинът да се справим с рецесията. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на откриването на регионално депо за отпадъци в Благоевград, което ще обслужва пет общини. Заедно с него бяха кметът Атанас Камбитов и финансовият министър Владислав Горанов.

"Ние сме още много далече от рецесия, тъй като рецесия означава падане под нулата, а в момента ние имаме 3,5% ръст на икономиката. "Големите държави се клатят, атаката с дронове в Саудитска Арабия ще повлияе върху търговията с петрол. Днес президентът Тръмп разблокира федералния резерв. Всичко това е лошо", добави той.

Минах да видя - "Струма" се строи, има над 150 машини и над 200-300 работници. Индустриалните зони в Симитли и Благоевград се обединиха, тъй като имаме много инвеститори, а в Благоевград се оказа, че няма земя. Тези "честните" преди нас всичко са приватизирали и изкупили и в момента няма къде да се строи, заяви Бойко Борисов.

"24 млн. лева не само за Благоевград, но и за други четири общини. Вече има депо за 100 години. Сега идвам от разкопките на уникален град. На 2400 години е канализацията е там. Това да изкара сто, ще сме доволни", добави премиерът. Ако не бяхме направили това, тези пет общини щяха да фалират заради глобите, добави министър-председателят, визирайки правото на Европейския съюз за депониране на отпадъци.

Проектът за изграждане на регионална система за управление на отпадъците, обслужваща общините Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево, е за близо 24 млн. лв. Предстои още изграждане на компостираща система на стойност 12 млн. лева, осигурени по ОПОС, както и на инсталация за анаеробно разграждане на отпадъци. На финала това ще бъде едно от най-модерните депа в България.

Регионалната система за управление на отпадъците, която е изградена в Благоевград, е 53-ата, която се въвежда в експлоатация. Тя е част от ангажимента на страната ни за изпълнение на европейската директива относно депонирането на отпадъци. Новите депа трябва да отговарят на строгите технически и експлоатационни изисквания за предотвратяване отрицателното въздействие върху околната среда и по-специално замърсяването на повърхностните, на подземните води, почвата, въздуха, включително парниковия ефект, както и всеки произтичащ от това риск за здравето на човека, през целия жизнен цикъл на депото.

Коментари

Задължително поле