Премиерът Борисов в Брюксел: Българското председателство се сочи за едно от най-добрите (СНИМКИ И ВИДЕО)

Към този момент българското европредседателство се сочи за едно от най-добрите, които са се провеждали. Това заяви премиерът Бойко Борисов в Брюксел пред журналисти.

"Правилно сме взели решение, Мишел Барние да преговаря от името на всички за Брекзит", категоричен е премиерът.

"Казвам, че докато не дойде крайния срок, няма да има извънредни събрания. Ще остават от 5 до 8 седмици за взимане на решения. Ако имаше решение, щяхме да излезем и да го кажем", заяви Борисов.

"Колкото повече намалява срока, толкова по-напрегнато ще става. От българска страна има хора, които работят и живеят във Великобритания, както и обратното - много англичани живеят в България", каза още Борисов.

"Нямам предвидена среща с руския премиер. Не знам и да има предвидени двустранни срещи. Просто в коридорите ако има тема, да бъде обсъдена", обясни той.

Относно темата за миграцията Борисов заяви, че отново е запознал всички, поканил ги е в България и едно по едно нещата се подреждат. "Не може да се говори за вторично разпределение преди да сме решили въпроса с външните граници", допълни министър-председателят.

"Зададох 3-те стълба, според които Испания, Италия и Франция могат да се справят с този проблем - първият е да има политическа воля, всяка една държава инвестира в своята гранична сигурност. Второ, което зависи от целия ЕС - споразумения с трети държави. Трето - ако е необходимо да се подпомогне всяка една държава, която поиска, с определена сума", категоричен е Борисов.

Премиерът съобщи, че във вторник ще се проведе среща в Кайро относно сътрудничество с трети страни по тази тема и ще се обсъдят всички нейни аспекти.

"Огромният мигрантски натиск върху България идва от гръцката граница", допълни още министър-председателят.

„Заключенията са такива. Има три групи държави – едните, които казват, че категорично не искат мигранти, други, че символично биха взели, но да се реши въпроса с външната граница. Третата група са залетите от мигранти – Германия, Швеция, Австрия, които искат вторичното преразпределение. Дадох пример с това, че до този момент близо 3000 афганистанци сме извозили със самолет и обратно. Изказах своето притеснение, че в момента огромният натиск върху България идва от гръцката граница. За пореден път обявих, че моята солидарност на България е да пазим външната граница така, както всеки чужденец, който дойде да види, да си тръгват с едно и също нещо, че страната ни се справя прекрасно с този проблем“, заяви той.

На заседанието на Европейския съвет в Брюксел беше обсъдена и темата за климата. Пред участниците в Съвета българският министър-председател настоя в протокола за предстоящата среща в Катовице да се запишат договорености, които имат пряко отражение върху енергийната ни сигурност. „Настоях да се запише запазване на договорната цел от 40% до 2030 г., недопускането изобщо на ревизия на рамката, недопускане повишаване на финансовите ангажименти на ЕС към развиващите се държави. Те са наши приятели, но в края на краищата ние да плащаме, за това ми се вижда неправилно“, допълни още премиерът Борисов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България