Премиерът: Дано новият водопровод в Перник бъде пуснат преди достигане до мъртвия обем (ВИДЕО)

„Тук политика няма. Нашият интерес е да решим тази криза по най-добрия начин. Всеки ден е важен да се справим. Работим активно“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който инспектира цялостните ремонтни дейности във връзка с решаването на проблема с водата в Перник. „Продуктивно ще бъдат направени следните неща – магистрален водопровод, пречиствателна нова, пречиствателна стара станция и четвърто – да влезем в града да му помогнем на кмета с критичните участъци да подменим водопроводите и канализационните системи“, допълни премиерът Борисов. Министър-председателят посочи, че държавата ще съдейства с всичко, което може и заяви, че очаква още днес община Перник да подготви документално всичко необходимо за отпускане на финансова помощ от държавата.

„В момента по трасето имаме три машини. Имаме 20% намаление на загубите на вода за тези няколко дни“. Това докладва на премиера Борисов министърът на икономиката Емил Караниколов. Министърът поясни, че има два варианта за преодоляване на водната криза в града - единият е за водопроводно трасе за 2,2 милиона лева и е с трасе от около 1,2 км до разклонението за града, а другият е за 3,1 милиона лева без ДДС, при който трябва да се мине зад ТЕЦ-Перник.

За да не стига и в други региони до проблем с водата, премиерът Бойко Борисов призова всички ВиК дружества в страната да вземат нужните мерки. „Работата на изпълнителната власт е да решава проблемите и затова са отпуснати пари, пратени са екипи и денонощно следят и министрите, и кметът“, каза още министър-председателят. Бойко Борисов заяви, че всеки град в нужда може да разчита на подкрепа от правителството, но уточни, че към момента никой друг кмет не му е сигнализирал за проблем.

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков изтъкна, че в настоящия програмен период е на разположение европейски ресурс в размер на 1,5 млрд. лв., който може да се използва за водните цикли на общините. Условие да се използват тези средства е обединението на ВиК дружествата, което зависи от местните власти.

На инспекцията в Перник заедно с премиера Борисов бяха министърът на икономиката Емил Караниколов, заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов, областният управител на Перник Емил Костадинов и кметът на града Станислав Владимиров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България