Премиерът Борисов: Заръчах на Влади Горанов да обсъди с Каракачанов идеята му за прагове на някои цени (ВИДЕО)

Не ми е целта да се снимам с Тръмп, заяви министър-председателят

Евроизборите наближават и всички се надпреварват да дават по-екзотични идеи. Така премиерът Бойко Борисов коментира пред български медии в Ню Йорк идеята на вицепремиера Красимир Каракачанов за определяне на праг на цените за някои стоки от първа необходимост.

"Не знам как ще определяме горна граница на цени, но веднага се обадих на Владислав Горанов и му казах да се срещне с Каракачанов, за да обсъдят идеята. Нека не я заклеймяваме, може да има хляб в нея. Като се прибера (в България - бел.ред.) ще я разгледам", каза Бойко Борисов.

"Кой не иска да се намалят цените на хляба, горивата и още много неща", добави той.

Бяхме свикнали, че като първа сила в света САЩ винаги са давали повече, и в НАТО, каза още Бойко Борисов по повод изказването на Тръмп пред Общото събрание на ООН. "Твърде съм малък да коментирам изявленията на Тръмп", добави той и каза, че БСП са вдигнали безумна истерия около снимката с ръкуването между двамата: "Не ни е целта да се снимаме с някого".

По думите му в речта на американския президент прозират няколко неща, които обясняват защо той е толкова популярен сред голяма част от американците. „На първо място е интересът на САЩ - няма да даваме повече пари за тези, които не ни уважават, няма да участване там, където не ни уважават, не допускаме да ни се месят във вътрешните работи“, коментира българският премиер.

„Това, което виждам и чета между редовете – тези, които ще купуват руски газ в Европа, ще имат проблем. Тук идва най-важният въпрос за цената – кой ще бъде по-евтиният, след като бъде доставен. Може да ни спаси само европейският газов хъб, чрез който конкуренцията да определя цената и българската икономика и потребители да имат възможност да купуват на най-ниската цена“, допълни още той.

"Благодарих на Йенс Столтенберг, при разговора ни вчера, че смениха методиката си за нас и се оказа, че сме давали доста повече отколкото казва официалната статистика. Всички разходи, свързани с отбраната, се прибавят в общата сметка, така че ние се доближаваме до 2-та процента", посочи още министър-председателят.

"Надявам се най-сетне да купим нови бойни изтребители, с които да можем да гарантираме въздушното си пространство. Същото се отнася за сухопътните машини. Както и за корабите, но другите два проекта са много по-напреднали и парите са осигурени", каза Борисов.

Той посочи, че след завръщането си ще предаде поздрави на президента Румен Радев, изпратени му от други държавни глави и даде за пример държавния глава на Португалия.

С президента Петро Порошенко ще посетим българската гимназия „Г. С. Раковски“ в Одеска област на 5 октомври, съобщи пред медиите Бойко Борисов. Той припомни, че се навършват 160 години от откриването на гимназията. „И с президента Порошенко ще отидем заедно, защото при последното ми посещение в Киев той ми обеща, че пътят ще стане готов – строят го, асфалтират го и ще го инспектираме. Той държи да спазва обещанията си към мене, а аз – към българските граждани“, обясни Борисов.

Коментари

Задължително поле